Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Moa Lundgren missar viktiga träningsveckor på grund av sjukdom. Foto: TT Nyhetsbyrån

Moa Lundgren borta i flera veckor – efter mystisk sjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Längdlandslagsåkaren Moa Lundgren har fått sin försäsong förstörd.

Sjukdom och en onödig operation håller 24-åringen borta från spåren och gör att hon får skjuta på sin säsongspremiär.

– Det blev bara en soppa av allting, säger Lundgren till SVT Sport.

Sjukdomen berättade Moa Lundgren om i ett inlägg på sin Instagram. När SVT Sport når henne på fredagskvällen klargör hon den röriga situationen.

– Jag kom hem från Mallorca förra veckan och var rätt seg, sedan slog det till på helgen. Jag har haft hög feber och väldigt ont i magen och ner mot blindtarmen. Så när jag kom till sjukhuset tänkte de att jag behövde ta bort blindtarmen, säger Moa Lundgren.

Men efter att operationen genomfördes i tisdags visade det sig att det inte var en blindtarmsinflammation.

– Jag fick något som heter körtelbuk, men det är vanligast hos barn under 12 år så det var inget som läkarna trodde att jag hade. Men det är exakt samma symtom som blindtarmsinflammation. Så jag behövde inte ta bort blindtarmen och körtelbuken kommer läka av sig självt. Men det är ingreppet i sig som stoppar mig från att åka skidor på tre veckor. Så det är lite rörigt.

”Väldigt chockad över att allt skedde”

Trots att det var en felaktig bedömning från läkarna som gör att Moa Lundgren inte kan träna inför säsongen känner hon ingen ilska gentemot dem.

– Jag förstår verkligen att de gjorde så, för det var flera läkare som trodde att det var blindtarmsinflammation. Så det känns ändå okej att det blev som det blev, utifrån vad de fick för information. Men jag är väldigt chockad över att allt skedde, säger hon och lägger till:

– Det känns som att det bara blev en soppa av allting och jag kände mig väldigt maktlös när det blev som det blev. Det har flutit på så himla bra den här träningssommaren och året, sen slogs jag av det här.

Siktar på att tävla i december

Moa Lundgren berättar att hon har varit väldigt energilös och sovit mycket sedan ingreppet i tisdags. Men just nu har hon siktet inställt på att få göra sin säsongsdebut innan jul.

– Jag har kollat och sett att det är Skandinaviska cupen här i Östersund 16-18 december, det är ett bra riktmärke och en fin tävling. Min tränare Lars var väldigt bra på att visa mig att det är en lång säsong och en väg till att nå sina mål, även fast det nu blir en förändring.

MER LÄNGDSKIDOR: Ribom hyllar landslagskollegan Sundling (19/10)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.