Alvar Myhlback. Foto: Privat

Var bäst av alla – diskades på grund av sin ålder

Uppdaterad
Publicerad

Längdtalangen Alvar Myhlback imponerade och knäckte motståndet i Ski Marathon. Men diskades – på grund av sin ålder.

– Att tävlandet ska bero på hur gammal du är och inte hur duktig du är tycker jag är helt knäppt, säger 15-åringen till SVT Sport.

15-årige Alvar Myhlback, son till längdlandslagets vallachef Petter Myhlback, har tidigare visat att han kan hålla jämna steg med senioreliten. Och under söndagens långlopp Ski Marathon i Orsa Grönklitt imponerade han igen.

Eftersom att man enligt tävlingsreglerna inte får tävla på distanser över 30 kilometer om man är under 17 år var Myhlback anmäld till 21 kilometersdistansen, alltså halva maratondistansen. Men efter 21 kilometer åkte han vidare och fortsatte tampas om segern med åkare i seniorklassen.

”Fick visa det jag skulle visa”

Med en kilometer kvar gjorde han ett ryck och var först i mål efter totalt 42 kilometer. Men där diskades han efter, det medvetna, regelbrottet.

– Vi hade bestämt oss för att vi skulle göra så och sedan fick vi ta konsekvenserna efteråt. Men eftersom att jag vann och slog alla så blev det ju så bra ändå. Jag fick visa det jag skulle visa, berättar Alvar Myhlback.

– Det är tråkigt att inte få tävla med de som man förtjänar att tävla med, de som är på din egen nivå. Att tävlandet ska bero på hur gammal du är och inte hur duktig du är tycker jag är helt knäppt.

Myhlback fyller 16 i mars och först nästa år kommer han räknas som junior och därmed få köra fler och längre lopp.

– Det är bara att träna på och försöka få in så mycket som jag gjorde i går som möjligt, sådant som inspirerar mig och jag tycker är kul. Det är väldigt skönt att få ett kvitto på att allt jobb man lägger ner ger resultat, säger han.

ARKIV: Här tränar Alvar Myhlback med ryska elitåkare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.