Norge bojkottar Fis-möten i Schweiz i protest mot att representanter från Ryssland och Belarus tillåts delta. Foto: Bildbyrån

Norges protest: Bojkottar Fis-möte

Uppdaterad
Publicerad

Norges skidförbund kommer inte att delta i kommande möten som arrangeras av Internationella skidförbundet Fis. Anledningen är att Ryssland och Belarus också är bjudna.

”Ledningen har beslutat att starkt fördöma det ryska deltagandet i Fis-mötena” skriver förbundet i ett uttalande.

I veckan arrangerar Fis flera möten i Schweiz för att diskutera aktuella spörsmål. Möten där Torbjørn Broks Pettersen var en av de knappt 30 personerna som skulle representerat Norge. Så blir det inte nu.

– Jag var på väg till tåget snart, men nu stannar jag hemma. Den norska delegationen står över har jag precis fått veta. Det är svårt att sitta i ett möte med ryssarna nu, säger han till VG.

”Alla deltagare är behöriga”

Fis meddelar att Ryssland och Belarus är välkomna på förbundets möten.

”Den nuvarande Fis-policyn för ryskt och belarusiskt deltagande gäller inte för representanter, utan endast för idrottare i tävlingar. Därför är alla deltagare i Fis kommittéer behöriga att delta i mötena”, skriver man till tidningen.

Sverige kommer däremot att vara på plats på mötena. Förbundsdirektör Ola Strömberg, som reste till Schweiz under onsdagen, är kritisk mot att Ryssland och Belarus får delta.

– Det är konstigt att de får vara med i den här typen av representation. Vi har tidigare tydligt markerat att vi tycker det är fel, säger han till Expressen.

Den 22 oktober ska man besluta om Rysslands och Belarus deltagande den kommande säsongen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ebba Andersson om VM-planen: ”I år är jag inte lika säker” Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.