Finn Hågen Krogh i januari 2016 under Tour de Ski. Foto: Bildbyrån.

Norska skidlandslagets kyliga välkomnande i Ruka

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon inleds världcupen i finska Ruka. Norges skidlandslag fick ett bistert välkomnande då de möttes av en skylt som jämförde norska åkarna med DDR. ”Det måste vi tåla”, säger norska stjärnan Finn Hågen Krogh till Aftonbladet.

Norge har skakats av två stora dopningsfall under året. I somras åkte Martin Johnsrud Sundby fast för dopning. Några månader senare fastande kollegan Therese Johaug  i ett dopningtest.

Skyltens budskap som norska skidlandslaget möttes av syftar till DDR, föredetta Östtyskland som systematiskt använde sig av dopning inom idrotten. På skylten stod det ”DDR Norway Ski team = Doping team”.

Finn Hågen Krogh, en av de norska åkare som erkänt att han har använt astmamedicin trots att han inte har astma, ser lättsamt på händelsen.

– Ja, jag ser det mer som ett skämt, det måste vi tåla. Det är säkert inte det sista skämtet vi råkar ut för, säger han till Aftonbladet.

”Tar det med ro”

Norske landslagschefen Vidar Löfshus vill inte heller ta för allvarligt på skylten.

– Vi måste bara räkna med sådant skitsnack. Jag tar det med ro, så här är det. Tyvärr finns det en misstänksamhet och brist på tillit och det är beklagligt för idrotten att det har blivit så, säger han.

Världscupspremiären drar igång imorgon med sprinttävling klockan 12.30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer