Det står nu helt klart att Ingvild Flugstad Östberg missar hela den här säsongen. Foto: Bildbyrån

Flugstad Östberg missar hela säsongen

Uppdaterad
Publicerad

Den norska längdstjärnan Ingvild Flugstad Östberg står över hela den kommande säsongen. Östberg dras med hälsoproblem. I stället satsar hon mot OS i Peking 2022.

– Jag ska se till att mitt näringsintag över tid är tillräckligt bra, säger Östberg i ett pressmeddelande.

Nyheten kom ut under förmiddagen och då uppgav inte Östberg vad det var för orsak till det drastiska beslutet att stå över hela säsongen. Sedan publicerade Oppland Arbeiderblad ett mejl som Östberg skickat till sina sponsorer och stödpersoner.

”Jag kommer att arbeta för att komma tillbaka till det som ger mig världens bästa energi – att tävla på skidor – genom att justera min träning och se till att mitt näringsintag är tillräckligt bra över tid”, säger Östberg i det hemliga meddelandet som sedan läckte ut.

Norska läkarna tog beslutet

Det är norska landslagets medicinska avdelning som tagit beslutet, skriver NRK, något Östberg ställer sig bakom.

– Jag har inte upplevt att hon inte håller med. Som läkare ger jaghenne medicinsk rådgivning, och då är det viktigt att ha en bradialog och det har jag inte upplevt något problem med, säger den ansvarige läkaren Öystein Andersen och säger att Östberg får träna i mindre omfattning.

Östberg befann sig i längdskidfästet Beitostölen med flera andra ur det norska damlandslaget när beskedet kom.

– Jag har tränat väldigt hårt och det finns en risk med att träna så mycket men nu behöver kroppen vila för att hamna på plussidan, säger Östberg.

”Kommer inte åka den här säsongen”

När Östberg själv var i kontakt med norska TV2 under morgonen skrev hon så här i ett mejl:

”Tyvärr kommer jag inte åka skidor den här säsongen, vilket naturligtvis är tråkigt. Det är ju vad jag jobbar hårt för varje dag och vad jag älskar att göra. Som sagt är det ingen tvekan om att jag kommer att göra mitt bästa för att komma tillbaka starkt”, skrev hon i en första version.

Ingvild Flugstad Östberg hade en skadedrabbad vår. Först ådrog hon sig en överbelastningsskada med ett utmattningsbrott i foten. Sedan var hon tillbaka i träning med det norska landslaget i juni.

Men då blev hon skadad på nytt, med ett nytt utmattningsbrott i ena foten. Nu blir det en lång rehab inför säsongen 2021-22.

ARKIV: Östberg: ”Min hälsa har varit det viktigaste” (27 december 2019)

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.