Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ingvild Flugstad Östberg: ”Saker kunde ha gjorts annorlunda...” Foto: NRK

Norska landslagsstjärnan: ”Det är läskiga tankar”

Uppdaterad
Publicerad

Ingvild Flugstad Östberg kände att hon hade hittat balansen mellan träning, vila och kost. Då råkade hon ut för en ny fraktur. I en intervju med NRK talar hon ut om sina tankar efter nya skadan.
– Det är tråkigt. Men jag ska ta mig igenom detta också, säger hon.

Det var i söndags som det norska skidförbundet meddelade att norska längdskidåkaren Ingvild Flugstad Östberg fått en ny fraktur i foten. I en intervju med NRK talar 29-åringen nu ut om sina skadebekymmer.

– Jag närmade mig normal träning, och det kändes förstås bra. Så åker jag på det här. Det är tråkigt och det hade jag inte hoppats på. Men jag ska ta mig igenom detta också och tänka så positivt som möjligt, säger hon till NRK.

Flera skadebekymmer

Flugstad Östberg har haft ett tufft år. I november kom beskedet att hon hade fått tävlingsförbud från norska landslaget sedan hon inte uppfyllt hälsokraven. Lagom till Tour de Ski var norskan tillbaka och sedan tävlade hon på under ett par månader innan hon ådrog sig en en överbelastningsskada i mars och avslutade säsongen.

Östberg var tillbaka i träning med landslaget i juni men nu har hon alltså åkt på en ny skada och kommer att bli borta i flera månader. Hon fick beskedet via telefon.

– Det var lite... Inte en chock... Men oj! Jag vet vad som väntar mig och fick ett sådant besked senast också, men så här långt i karriären har jag undgått det mesta av både sjukdom och skador. Allt skulle komma på en gång.

Skadorna har gett stjärnan tid att tänka på hur mycket hennes kropp tål och att den även ska fungera efter karriären.

– Jag kör hårt med kroppen, så sådana tankar dyker upp och är med i bilden när man gör sina värderingar. Det är läskiga tankar, säger hon.

”Har uppfyllt många drömmar”

Men bortsett från de läskiga tankarna ser hon även tillbaka på sin karriär med stolthet efter två OS-guld, ett VM-guld och totalt nio internationella mästerskapsmedaljer.

– Jag har uppfyllt många drömmar. Jag har varit fast besluten att ta vara på ögonblicken jag fått uppleva.

Hon betonar dock att karriären inte är över än.

– Jag hoppas självklart att jag inte måste sluta på grund av en skada. Det är ju uppenbart. Men jag har i alla fall glatt mig längs vägen. Det hoppas jag har synts, och det tror jag är viktigt, och kanske något man kan säga till de yngre också.

ARKIV: Östberg missar säsongspremiären (21 november 2019)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ingvild Flugstad Östberg. Foto: Bildbyrån och NRK

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer