Petter Northugs usla facit. Ställer in mer än vad han ställer upp i. Foto: Bildbyrån

Northug ställer in mer än vad han ställer upp i

Uppdaterad
Publicerad

De tre senaste åren har Petter Northug ställt in mer tävlingar än han ställt upp i. Ett uselt facit för norrmannen.

”Senaste säsongen har varit nattsvart”, säger sprinttränaren Arild Monsen till VG.

Petter Northug meddelade i början av veckan att han drar sig ur rullskidtävlingen, Blinkfestivalen, i Norge.

– Han kände sig tom på energi och sliten, sade sprinttränaren Arild Monsen till VG då.

Samma tidning har därefter gjort en sammanställning på hur många tävlingar Northug ställt upp i respektive ställt in de senaste tre åren – sedan han tog VM-guld i Falun 2015.

Och det är jämnt. Till fördel för inställda tävlningar. Sedan 2015 har Northug ställt in 51 individuella världscuptävlingar och ställt upp i 41.

I tillägg till det har norrmanen ställt in flera lokala tävlingar med kort varsel.

– Det har inte varit nattsvart de senaste åren, men det har varit det den senaste säsongen, säger sprinttränaren Arild Monsen till VG.

”Behöver göra resultat”

I fem år har Northug kört eget träningsupplägg utanför landslaget – men nu är han tillbaka. Det ger honom en fördel att bli uttagen till tävlingar enligt Monsen, men norrmannen behöver göra resultat.

– Petter behöver lägga sten på sten och göra resultat i början av säsongen. Han har inga bra resultat från ifjol eller föregående säsong, men har nu fördelen att han är med landslaget, säger Monsen.

– Men han behöver göra resultat föra att få vara med i världscuplaget.

Och får man tro Monsen är det nu slut på inställda tävlingar för Petter.

– Vi börjar med Beito (Beitostölen), sen är det Kuusamo och Lillehammer efter. Därefter Davos, som blir lite av en övning – men det är klart det grundas lite av hur inledningen av säsongen ser ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.