Foto: Bildbyrån

Novak efter avstängningen: ”Spelandet är utbrett”

Uppdaterad
Publicerad

Max Novak har stängts av en månad för att ha spelat på sitt eget lopp.

Nu berättar 24-åringen att han inte är ensam om att spela i Skidsverige.

– Det är jäkligt utbrett, säger Novak till SVT Sport.

I dag meddelade Svenska skidförbundets styrelse att Max Novak stängs av en månad. Anledningen är att 24-åringen satsat pengar på ett lopp som han själv var med i.

– Helt ärligt visste jag inte att det inte var tillåtet. Jag fanns inte med som spelalternativ så mitt syfte var inte att försöka påverka resultatet, säger Novak till SVT Sport.

Enligt Novak är spelandet utbrett bland aktiva och ledare inom skidsporten.

– Det är jäkligt utbrett, den här kulturen som finns kring det här bland aktiva och ledare. Det handlar inte om att spela på eller mot sig själv utan mer allmänt spelande, säger Novak.

”Får stå för honom”

Längdchefen Daniel Fåhraeus delar inte den bilden.

– Jag har aldrig hört talas om något liknande innan det här, så det får stå för honom. Men jag blev väldigt förvånad när det här ärendet kom upp, säger Fåhraeus till SVT Sport.

Fåhraeus har varit längdchef i snart ett år.

– Nu är ju jag ny i förbundet och har inte ens jobbat i ett år. Så jag kan inte kommentera, mer än att jag aldrig har hört om någon som har spelat. Så klart kan det vara möjligt att det är andra som spelar, och då behöver vi verkligen ta tag i det. Det tror jag att vår ordförande uttalade sig om i dag.

Novak: Skidförbundet ska utbilda åkarna

I intervjun med SVT Sport berättar också Novak att skidförbundet har i uppgift att utbilda åkarna kring reglerna som gäller för spelande.

– Det värsta är nästan att skidförbundet ska utbilda de aktiva i reglerna kring det här, det finns dokument på deras hemsida som säger det. Och det har de ju inte lyckats med. Så det här får väl bli ”lex Novak”.

Men enligt Fåhraeus ligger ansvaret på varje enskild åkare.

– Det finns inget regelverk kring det. Nu gissar jag, men Riksidrottsförbundet uppmanar alla förbund att jobba med de här frågorna. Och vi har haft diskussioner med våra åkare kring det här. Alla åkare som kör Fis-tävlingar är skyldiga att följa reglerna som Fis sätter upp, och det är upp till varje åkare att ha koll på reglerna, säger Fåhraeus.

– Ansvaret ligger på åkaren och det går inte att plocka bort genom att säga att ”någon annan ska utbilda mig”. I så fall ska man efterfråga hjälp, för i så fall ska vi självklart hjälpa till.

ARKIV: Novak efter skrällsegern i premiären (20 november 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.