Ny pallplats för Andersson bakom suverän Johaug

Uppdaterad
Publicerad

Tre distanslopp – tre pallplatser.
Ebba Andersson fortsätter imponera och slutade tvåa i Lillehammers minitour.
Framför henne vann suveräna Therese Johaug igen.
– Jag var riktigt sliten på slutet så jag är jätteglad att jag lyckades hålla undan, säger Andersson till SVT Sport.

Minitouren i Lillehammer avslutades med en jaktstart, där Charlotte Kalla gick ut först av alla efter tredjeplatsen i lördagens 10 km fristil (individuell start) och fredagens semifinalplats i sprint.

Men Kalla hade både Therese Johaug och Ebba Andersson hack i häl. Norskan startade bara två sekunder bakom med Ebba Andersson ytterligare tolv sekunder efter.

Johaug var redan på väg ut ur stadion ikapp Kalla, och kort därefter satte norskan in en tidig stöt och grillade Kalla. I den långa uppförsbacken upp till 3,3 kilometer tvingades så svenskan släppa.

Kalla tappade pallplatsen

Avståndet upp till Johaug växte sedan lite i taget och Therese Johaug kunde till slut vinna minitouren med 17 sekunders marginal. 30-åringen har därmed tagit tre distanssegrar av tre möjliga efter comebacken.

– Det var otroligt att vinna i dag. Det har varit en dröm att stå överst på pallen efter loppen här. Det var ett tufft lopp med tuffa förhållanden så jag är väldigt glad att jag kunde ta hem segern, säger Johaug till SVT Sport.

Bakom Johaug hände det saker. Charlotte Kalla blev ikappåkt av Ebba Andersson som snabbt fick ett litet avstånd ned till sin äldre landslagskompis.

– När jag såg att Charlotte hade svårt att följa Therese tog jag bara sikte på hennes rygg. Sen var det bara att köra. Men jag var så fruktansvärt sliten på toppen och trodde nästan att de skulle ta igen mig på stadionområdet, säger Andersson.

Men det gjorde ingen. Sedan norskan Ingvild Flugstad Östberg passerat Kalla, som fick nöja sig med en fjärdeplats, kunde den 21-åriga talangen hålla undan på upploppet.

”Inte blivit någon vana”

Andersson slutade därmed tvåa och har nu redan tre pallplatser den här säsongen.

– Jag är lika glad varje gång. Det har ännu inte blivit någon vana för mig utan jag känner mig verkligen jätteglad över att jag lyckades hålla undan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer