Johannes Hösflot Kläbo och SVT:s skidexpert Johanna Ojala

Ojala om de norska avhoppen: ”Statusen försämras”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports expert Johanna Ojala förstår de norska stjärnavhoppen från Johannes Hösflot Kläbo och Emil Iversen men beklagar samtidigt att världscupens status försämras.

– Man vill ju se de bästa tävla mot varandra, säger Ojala.

Efter en helg med stora sportsliga svenska framgångar på damsidan vid världscuppremiären i finländska Ruka tornar ett mörkt coronamoln upp sig på skidhimlen. De norska stjärnorna Johannes Hösflot Kläbo och Emil Iversen, ettan och trean i minitouren, har nu bestämt sig för att avbryta tävlandet i världscupen resten av det här året. Iversen kommer även att hoppa av Tour de Ski.

– Jag förstod att folk skulle vara oroliga i samband med den gångna helgen, säger Ojala.

I Ruka var det coronakaos med ”falskt positiva” covid-19-test som bland annat gjorde att hela det norska landslaget sattes i karantän under delar av torsdagen efter att en ledare först testats positivt. Dessutom vistades en rysk nordisk kombinations-åkare på området under två dagar innan hans positiva covid-19-test hade analyserats.

Kläbo och Iversens avhopp sker på personliga grunder och det norska landslaget har inte aviserat något gemensamt avhopp som lag – ännu.

”Då har man problem på riktigt”

– Nu har avhoppen skett på individnivå och det får man respektera. Om det största nationsförbundet som Norge skulle hoppa av har man problem på riktigt. Det skulle försämra statusen. Man vill ju se de bästa tävla mot varandra, säger Ojala.

Fis har en regel som säger att sju av de tio bästa nationerna måste komma till start för att världscupstatus ska gälla. Ännu har inget av de stora förbunden aviserat att man ska hoppa av.

– Fis kan köra tävlingarna men man vet ju själv när man tittar på Tour de Ski: När det är en åkare som saknas tycker man ju att det är tråkigt, funderar Ojala.

Det finns en stor ovisshet kring hela coronaproblematiken. Charlotte Kalla, som var den första kända svenska skidåkaren att smittas, övervakades med stor noggrannhet under sin sjukdomsperiod. Det är oklart när hon kan göra säsongsdebut.

– Vad blir följdeffekterna av sjukdomen? Vad betyder det om man tränar hårt och inte vet om att man är smittad, många är ju symptomfria? Det finns en oro för vad det kan betyda för hjärtat och om det kan ge hjärtmuskelinflammation. Det kan ju betyda men för livet och ett karriäravslut så det är lätt att förstå den rädsla som finns kring sjukdomen, säger Ojala. 

Experten förklarar: Varför har inte Fis skapat en skidbubbla?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Varför har inte Fis skapat en skidbubbla?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer