Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Demonstranterna bredde ut sig över spåret. Foto: Viaplay

Oljeprotest på herrarnas masstart i Lillehammer

Uppdaterad
Publicerad

”Sluta leta efter olja!”

Det var budskapet som rullades ut av protesterande personer på spåret precis framför täten i herrarnas masstart i Lillehammer.

Den stora banderollen och människor som lade sig på spåret kunde lyftas bort men blockerade ett par spår och blev ett smått hinder för skidåkarna.

Demonstrationen under herrarnas masstart var i form av en utrullad banderoll riktad mot kamerorna och genom att flera personer även satte sig och lade sig över skidspåren. Efter att skidsåkarna tagit sig förbi gruppen kunde Fis-anställda lyfta bort demonstranterna.

Några av åkarna i täten behövde gå utanför spåret för att komma runt demonstranterna, men på det stora hela såg det inte ut att bli någon större påverkan på själva skidloppet.

”Polis är på väg”

– Vi såg demonstrationen först på tv-bilderna. Vi försökte se om det var någon störning för skidåkarna och tävlingens resultat men allt har tagits om hand av organisationen, sa Fis pressekreterare Doris Kallen till SVT Sport under det pågående loppet.

Blev det någon störning?

– Nej. Vi såg att de hällde någon vätska på marken, men det var omöjligt att kontrollera det vid det här varvet. Så vi kontrollerade det när åkarna var förbi om ett rent spår efter det.

Vet ni något om demonstranterna och vad som händer med dem?

– Vi har fortfarande fokus på loppet, men organisationen finns där ute och jag hörde att polis är på väg in. Men demonstranterna har inte tillgång till banan något mer.

”Förstör tävlingen”

Calle Halfvarsson var en av dem som tidigt var framme och upptäckte demonstrationen när den skedde och tvingades åka runt gruppen.

– Jag är inte så insatt, jag vet inte om det är rättvist att sätta sig här och förstöra tävlingen. Jag vet inte om det är rätt sätt att gå, säger Halfvarsson till SVT Sport.

Tävlingschef i Lillehammer, Terje Lund:

– Det var en demonstration där några försökte avbryta loppet. Mycket mer vet vi inte, men polisen var snabbt på plats och tillsammans hanterade vi situationen, säger han till SVT Sport och lade till:

– Vi har en demokrati med rätt att uttrycka sina åsikter, men vi uppskattar inte att de äventyrade säkerheten hos våra åkare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fis: ”Polis är på väg in”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.