Calle Halfvarsson, Eric Rosjö och Gustaf Berglund. Foto: Bildbyrån.

Pengarna lockar åkare till långlopp: ”Hade kunnat leva på idrotten”

Uppdaterad
Publicerad

Landslagsåkaren Gustaf Berglund togs inte ut till OS och valde istället att köra Ski Classics – där pengarna lockar för många.

Då kontaktades han omedelbart av skidförbundet.

– De tyckte de att det skulle vara synd om jag lade bort min traditionella karriär, säger 23-åringen till SVT Sport.

OS var det stora målet för 23-årige Gustaf Berglund, som tillhör landslagsruppen två snäpp under A-laget. När han inte togs ut valde han istället att åka långloppet Marcialonga, för Team Ramudden. Då kontaktades han omedelbart av skidförbundet.

– Jag skulle säga att de hade förståelse för att jag ville åka långlopp men samtidigt tyckte de att det skulle vara synd om jag lade bort min traditionella karriär, de tyckte sig se talang, säger Berglund till SVT Sport.

När SVT Sport pratar med skidförbundets längdchef Lars Öberg menar han att han inte ser några problem med att landslagsåkare åker långlopp.

– Nej, vi tycker att skidsporten har plats för både långlopp och traditionellt, säger han.

En del landslagsåkare säger att ni inte uppskattar att de åker långlopp?

– Det finns olika sanningar och halvsanningar runt det där vad man får och inte inte får, det är saker som man kanske inte vill vara helt öppen med, säger Öberg och berättar att förbundet inför den här säsongen försökt göra den nationella cupen mer attraktiv genom att höja prissummorna.

Pengarna lockar till långlopp

För det är just pengarna som lockar en del åkare till långlopp. Åkare som är med i den tredje landslagsgruppen (Team Svenska Spel) har ingen större ekonomisk uppbackning.

– Skulle jag bara titta rent ekonomiskt skulle jag ha betydligt bättre förutsättningar om jag skulle jag gå med i ett långloppsteam, säger Berglund.

Eric Rosjö, som tillhör samma landslagsgrupp och åkt en del världscup, har gjort fyra lopp i Visma Ski Classics den här säsongen.

– För egen del är det inget snack, då hade jag kunnat leva på idrotten utan problem, det kan jag inte göra nu.

– Sedan får man se på vilken dröm som är starkast, men ekonomiskt är det inget snack, där finns pengarna, säger Rosjö till SVT Sport.

Skulle du kunna tänka dig att satsa helhjärtat på långlopp i framtiden?

– Ja, jag ska absolut inte stänga några dörrar, det får man ta år för år, men mina stora mål har alltid varit VM och OS och så känner jag även nu, sedan får vi se när det händer, men det kommer säkert bli långlopp, men beror lite på hur det går.

Calle Halfvarsson: ”Har fått bra erbjudanden”

Calle Halfvarsson har själv inte åkt något långlopp i år, men förstår varför åkare i de lägre landslagsgrupperna väljer att köra. Han har själv lockats, men inte tackat ja.

– Men skulle man få mycket bättre erbjudanden så…. Då måste det vara någorlunda jämförbart från landslaget för att jag ska fortsätta med det, säger han till SVT Sport.

Om du bara tänkte på pengarna skulle du redan ha bytt då?

– Ja, det skulle jag, jag har fått bra erbjudanden.

– Där har det en liten bit kvar, förbundet alltså.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.