Öystein Pettersen och Petter Northug med OS-guldet i Vancouver i 2010. Foto: TT.

OS-mästarens pappa sjuk av att valla skidorna: ”Smärtsamt”

Uppdaterad
Publicerad

36-årige Öystein Pettersen har ett OS-guld på meritlistan. Sedan han var tolv år gammal har hans skidor vallats av pappan Ole-Jörgen. Nu visar studier att pappan fått förhöjda kemiska värden i kroppen efter att ha använt fluorvalla.
– Fluoret måste bort från skidsporten, säger legendaren Vegard Ulvang till norska Dagbladet.

Från det att Öystein Pettersen var tolv år har pappan Ole-Jörgen vallat skidorna. Pettersen lade av som aktiv i våras. Höjdpunkten blev OS-guldet i sprintstafett med Petter Northug i Vancouver 2010. Det blev åtskilliga timmar i vallaboden för pappan, ofta med det hälsofarliga fluoret.

Fluor är förbjudet i ungdomsklasserna i Norge och kommer att förbjudas i EU nästa år. Ulvang, som leder längdskidåkningen inom det internationella skidförbundet Fis, understryker att förbudet måste upprätthållas med ett bra kontrollsystem. Vid norska ungdomsmästerskapen för 14-15-åringar fuskade hälften av de aktiva, uppger norska Dagbladet.

Förbudet måste följas upp med en säker testmetod

– Fluoret måste bort från skidsporten. Samtidigt måste vi få till en säker testmetod. Utan det har ett förbud ringa värde, säger Ulvang.

Fluorvallade skidor har enligt Ulvang större effekter än dopning för en aktiv och frågan har diskuterats i flera år.

Öystein lider med sin pappa, som ställde upp för sonen alla dessa timmar i vallaboden.

– Vi vet ännu för lite om detta. Vi vet inte vad det betyder och vilka hälsoproblem det ger eller kan ge. Men jag måste vara ärlig och säga att det är lite smärtsamt att tänka på. Om det ger negativa hälsoeffekter är det ingen bra känsla, säger Öystein.

Fadern Ole-Jörgen är både självkritisk och kritisk mot de styrande.

– Visst har vi tänkt tanken att skydda oss bättre, vi vill ju inte framstå som hjärndöda. Men det är inget som uppmärksammats av vare sig skidförbundet eller Olympiatoppen (Norges SOK) och så mycket skulle vara hemligt, säger Ole-Jörgen som känt att kroppen blivit ansträngd på ett konstigt sätt efter en helg i vallaboden. 

Toril Stokkebö, som var längdskidmamma och stod många timmar i vallaboden, var övertygad om att hennes njurcancer uppstått av fluorvallning. Hon gick bort 2016 endast 49 år gammal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer