Frida Karlsson jublar efter segern i Holmenkollen. Foto: Bildbyrån

Osannolika segern – Frida Karlsson vann i Holmenkollen

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson var över minuten efter Therese Johaug när över halva loppet var åkt.

Sedan inledde 20-åringen tillsammans med Ebba Andersson jakten på giganten.

Det slutade med den första svenska segern i Holmenkollen sedan 1980-talet.

– Det känns fantastiskt. Jag vet inte vad jag ska ta mig till, säger segraren till SVT Sport.

Therese Johaug gjorde vad hon brukar göra. Redan efter fyra kilometer ryckte hon ifrån fältet i tremilsloppet i Holmenkollen.

Frida Karlsson, Ebba Andersson och Charlotte Kalla låg länge i täten i den jagande klungan, men tappade hela tiden på giganten. Karlsson kostade även på sig ett fall tidigt i loppet.

Efter 18,4 kilometer hände något avgörande. När nästan alla struntade i att byta skidor valde alla tre svenskor att göra det. När de kom ut från skidbytet var de en minut och sju sekunder bakom 31-åriga norskan.

Så var dramat – Karlsson tog in över minuten på Johaug

Segerreceptet: Skidbyte

Men med fräscha skidor hände något. Svenskorna tog in sekunder efter sekunder och närmade sig för varje kilometer. Kalla fick sedan släppa på Karlsson och Andersson.

Några kilometer från målet lämnade sedan Frida även Ebba bakom sig och tog upp kampen med Johaug.

Strax innan målgången var hon i kapp och sedan spurtade 20-åringen ner giganten. Frida Karlssons första världscupseger någonsin.

– Det känns fantastiskt. Jag vet inte vad jag ska ta mig till. Jag har fått krama om alla ledare och vallare. Vilken lagseger. Jag hade så bra grejer under fötterna och på det sättet jag och Ebba samarbetade ute på banan. I dag var en bra dag, säger Frida Karlsson till SVT Sport.

Ebba Andersson blev trea och Charlotte Kalla fyra. Segern var Sveriges första i en distanstävling sedan Stina Nilsson vann den 10 km långa masstarten i Quebec i mars förra året.

Karlsson sprudlar av känslor: ”Jag hade verkligen övertaget”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.