Krista Pärmäkoski vann 10 kilometer fristil i finska Rovaniemi. Fotot är en arkivbild. Foto: Bildbyrån

Finska hotet: Pärmäkoski övertygade i VC-genrepet

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Frida Karlsson och Therese Johaug skördade framgångar i Sverige respektive Norge, tog även finska längdstjärnan Krista Pärmäkoski en skalp i helgen. 28-åringen vann 10 kilometer fristil i finska Rovaniemi med över 30 sekunder ner till tvåan Kerttu Niskanen.

Krista Pärmäkoski har länge varit Finlands stora skiddrottning. Efter förra säsongen valde hon att ”göra en Charlotte Kalla” och lämnade landslaget för att träna på egen hand (Kalla tränade utanför landslaget säsongerna 2016 och 2017, för att sedan återvände till landslaget 2018).

Och när finska cupen avgjordes i nordliga Rovaniemi fick 28-åringen ett skönt formbesked. Trots blött före drog Pärmäkoski ifrån övriga damer i finska landslaget och vann lördagens distanlopp 10 kilometer fristil. 30 sekunder blev segermarginalen.

– Det var positiv åkning med tanke på att jag kände mig seg i morse. Jag förväntar mig att jag gör bra lopp i Ruka nästa veckoslut, säger Pärmäkoski till svenska Yle.

Iivo Niskanen snabbast på herrsidan

På herrsidan var det också senaste årens främsta finska åkare som var snabbast. Iivo Niskanen vann det 16,5 kilometer långa fristilsloppet med 17 sekunders marginal till tvåan Ristomatti Hakola.

I söndagens klassiska sprint hade dock distansåkarna Pärmäkoski och Niskanen inget att säga till om. Där vann istället Johanna Matintalo på damsidan och Ristomatti Hakola på herrsidan, som båda är klara för världscupsprinten i Ruka på fredag.

ARKIV: Här utklassar Frida Karlsson konkurrenterna på 10 km klassiskt (23 november)

ARKIV: Så här såg det ut när Therese Johaug krossade motståndet i premiären (23 november)

Resultat finska cupen

Damer 10 km fristil:

1) Krista Pärmäkoski 26.02,4

2) Kerttu Niskanen +30,1

3) Laura Mononen +51,8

Herrar 16,5 km fristil

1) Iivo Niskanen 40.39,1

2) Ristomatti Hakola + 16,5

3) Perttu Hyvärinen + 20,6

Damer klassisk sprint

1) Johanna Matintalo 2.51,75

2) Kerttu Niskanen + 2,80

3) Tiia Olkkonen +3,14

Herrar klassisk sprint

1) Ristomatti Hakola 3.15,40

2) Joni Mäki +2,74

3) Lauri Vuorinen +4,26

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.