Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Max Novak och Petter Northug Foto: Bildbyrån

Petter Northug kritisk mot svenska laguttagningen: ”Nästan en skandal”

Uppdaterad
Publicerad

Max Novak nobbades i svenska truppen till världscupen i Lillehammer.

Då riktar Petter Northug skarp kritik mot landslagschefen Anders Byström.

– Det är nästan en skandal, säger han till SVT Sport.

Max Novak imponerade under säsongsstarten i Bruksvallarna, med en sjätteplats, och i Gålå med en niondeplats. Det fick långloppsspecialisten att hoppas på en plats i den svenska truppen under världscupen, men så blev inte fallet. Novak själv berättade på sin Youtube-kanal att han blev väldigt besviken och att han känner sig blåst av den svenska landslagsledningen.

Förklaringen var att tävlingen i Gålå inte var en del av ledningens uttagningskriterier, vilket landslagschef Anders Byström kommenterar som följer:

– Vi har skrivit kriterierna så och ser på Bruksvallarna och fjolåret i första hand till den här tävlingen. Tyvärr är det så, men vi måste stå för det vi har skrivit, säger han till SVT Sport och menar att de vill se de aktuella åkarna mot varandra, i samma tävling, inför uttagningarna.

Northug: ”Chockerar mig”

Nu får ledningen även kritik från den tidigare storåkaren Petter Northug angående uttagningen.

– Det är nästan en skandal att Max Novak inte är med i det svenska laget här. Det är en bana som skulle passa Max perfekt, med 20 kilometer klassiskt. Han visade ju upp sig i Gålå, som är ett viktigt lopp i Norge, genom att bli topp tio och det visar på god form. Det borde räcka för att komma med i svenska laget så det är nästan det som chockerar mig mest med Byström, att han inte får plats till Max i laget, säger den norske ikonen till SVT Sport.

Northug ser inte de kriterier som Byström hänvisar till som ett giltigt skäl.

– Om man ser till sprinten så ser det ut som att de inte har några kriterier överhuvudtaget. När Max Novak presterar som han gör så borde man se genom fingrarna. Om Byström inte klarar det, då är han inte uppdaterad på de svenska åkarna så det gör mig väldigt besviken att han inte fick plats till Novak, som har förtjänat den, säger Northug.

KLIPP: Svaret på Novaks ilska: ”Det är inte rimligt” (03 dec 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Max Novak är kritisk mot landslagschef Anders Byström. Foto: Bildbyrån/SVT Sport

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer