Ola Strömberg. Foto: Bildbyrån

Skidförbundet: ”Vi har aldrig haft en diskussion om damlag”

Uppdaterad
Publicerad

I oktober 2019 berättade Wolfgang Pichler att han skulle starta ett svenskt damlag i nordisk kombination som ska vara med och tävla vid OS 2026.

Vad har hänt sedan dess?

Ingenting.

Wolfgang Pichler, som lyckades strålande med skidskyttelandslaget i många år, ingår i arbetsgruppen ”Olympisk Offensiv” där uppgiften är att hitta och utveckla nya talanger inom vinteridrotterna.

Enligt en undersökning av SOK är Sverige i dag verksamma i 51 procent av idrotterna i ett vinter-OS.

I oktober 2019 berättade Wolfgang Pichler att han skulle starta ett svenskt damlag i nordisk kombination som ska vara med och tävla vid OS 2026.

Men sedan dess har ingenting hänt.

”Vi har aldrig pratat om det”

Om man lyssnar på Ola Strömberg, förbundsdirektör vid skidförbundet, låter det som att det är lång väg till att det över huvud taget bildas ett lag.

– Vi har aldrig pratat om det. Men finns det tillräckligt många damer som är beredda att satsa på det är det ju jättespännande. Det som Wolfgang gick ut med då var nog hans egna personliga åsikter, men det var inte diskuterat med oss på något sätt, säger Strömberg.

Det Wolfgang sa var inte förankrat hos er?

– Nej, vi var inte involverade i de tankarna då. Nej.

Har ni haft några diskussioner om det på slutet?

– Vi har egentligen aldrig haft en diskussion om det, inte då eller nu. Inte när det gäller nordisk kombination specifikt.

Vad behövs för att få till ett damlag?

– Om det inte finns nu kommer det krävas mycket tid och mycket resurser trots att det är en ny sport. Det är många stora länder som är med och satsar mycket pengar. Det krävs en stor satsning träning- och pengarmässigt.

Fokus på backhoppning för damer

Inget fokus på nordisk kombination till OS2026. Däremot är det fokus på backhoppning för damer.

– Det har funnits diskussioner och tankar mellan SOK och backhoppning för att se om man kan göra några specialsatsningar. Men det är inget som har materialiserats från deras sida. Vi stödjer backhoppning, men det har inte vara något projekt eller satsning från SOK – ännu. Men det kanske kommer.

Längdskidor och backhoppning för sig – men ingen nordisk kombination?

– Ja, exakt så. Det finns åkare inom nordisk kombination, men inte på landslagsnivå. Skulle vi hitta möjligheter i framtiden så skulle vi satsa på det, men det ligger inte primärt i vår strategi. Vi ska fokusera på det som vi är duktiga på i dag och där det finns potential. Då är backhoppning, specifikt dam, spännande.

Varför har ni inget stöd från SOK när det gäller backhoppning för damer?

– En kombination av många saker. SOK är – vilket jag tycker är helt rätt – ganska hårda med var de stöttar med pengar och resurser. Och vi är inte riktigt där ännu.

– Jag hoppas att vi kan komma dit för att få stöd, men jag har inga problem med att de inte är med i dagsläget så länge det är tydligt vad som krävs för att man faktiskt ska få vara med.

ARKIV: Vad är nordisk kombination? (20/2 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.