Emma Ribom krossade allt och alla under tre dagar i Trollhättan. Foto: TT.

Ribom sopade rent i Trollhättan

Uppdaterad
Publicerad

Om det finns en sommardrottning av rullskidor heter hon Emma Ribom.

Hon vann allt i Trollhättan: 15 km, sprinten och dagens långdistans över 48 km, där hon även tog hem bägge spurtspriserna.

– Jättekul det här är inget jag gör till vardags. Jättehäftigt! Säger hon till SVT Sport.

De åkte samma bana som herrarna men startade tio minuter senare.

Fem åkare var samlade på de smala cykelvägarna in mot målet. Långloppsdrottningen Lina Korsgren lade ut det första kortet men Ribom svarade och borrade på i täten, där långloppssatsande Hanna Falk följde ganska lätt. Falk gick sedan ut och såg ut att kunna ta sig förbi men då svarade Ribom och höll undan med 0,2 sekunders marginal.

– Jag vet inte vad som händer men jag är stark och då är det sjukt kul att åka skidor. Jag var glad för varje kilometer jag kunde hänga på, det var ju långloppstjejernas distans, och försökte sätta stakningen på upploppet, säger Ribom som vann på 2.08.45,5 till TV4.

Falk: ”Nöjd även om det blev en andraplats”

– Jag kände mig stark hela dagen och är nöjd med dagen även om det blev en andraplats, säger Falk som fick en stav langad av långloppsgiganten Britta Johansson-Norgren nu i samma lag ”Lager 157”.

– Det var en laginsats av henne. Hon fick sin dag förstörd, säger Falk om händelsen.

Rullskidsmeriterade Linn Sömskar var distanserad trea.

Även om storslamen i Trollhättan inger respekt håller Ribom huvudet kallt inför den kommande OS-säsongen.

– Det gäller att behålla lugnet och det är många månader kvar till säsongsstarten, säger Ribom som ska fira de tre segerdagarna i bilen under den långa hemresan till Östersund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.