Foto: Bildbyrån

Ribom tillbaka efter sjukdom: ”Jobbigt att sitta hemma i tv-soffan”

Uppdaterad
Publicerad

Längdskidåkaren Emma Ribom spås få sitt stora genombrott den här OS-säsongen. Men 24-åringen har missat de två första tävlingshelgerna på grund av sjukdom – först imorgon gör hon säsongspremiär i Lillehammer.

– Det har verkligen varit jobbigt att sitta hemma i tv-soffan, säger Ribom till SVT Sport.

Emma Ribom drog på sig en förkylning inför Sverigepremiären och hon tvingades stå över tävlingarna i Gällivare och Ruka. Extra frustrerande, menar hon, eftersom hon är en av många åkare som behöver prestera innan jul för att knipa en OS-plats.

– Ja, det är klart att jag gärna hade velat vara med och matcha från start. Men nu gäller det bara att blicka framåt, säger hon.

Förra säsongen tog Ribom sin första pallplats i världscupen när hon blev trea i sprinten i Val di Fiemme. I år tror många att hon kan få sitt riktigt stora genombrott.

– Vi har sagt att det kan bli ett genombrott i år, hon var bra i fjol också. Men det steg hon ha tagit i träningen i år har vi sett med all tydlighet, absolut har hon tagit en nivå till, säger landslagschef Anders Byström.

Och för Ribom själv är det tydligt vad ett genombrott betyder.

– Ja, att lyckas med något som jag inte har gjort förut.

En seger?

– En seger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.