Alexander Bolsjunov har ett avstängningshot hängande över sig fram till jul nästa säsong. Foto: Bildbyrån

Ryska basen rasar mot norska lägret: ”De försöker slakta Bolsjunov”

Uppdaterad
Publicerad

Det är minst sagt stökigt i längdskidvärlden som går och väntar på utslaget av överklagandet av Johannes Hösflot Kläbos diskning på femmilen där han hade en duell med Alexander Bolsjunov. Ryska ledare visste inte om att den villkorliga domen Bolsjunov fick efter stafettdiskningen i Lahtis gäller betydligt längre tid än vad man trott.

– De försöker ”slakta” ledaren i världscupen, säger det ryska skidförbundets ordförande Jelena Välbe.

Det ryska förstalaget med Bolsjunov som slutman diskades i 4x7,5 km-stafetten i Lahtis i slutet av februari efter att ryssen slagit efter den finländske avslutaren Joni Mäki på upploppet och sedan kört över honom efter målgång när de kämpade om andraplatsen efter överlägsna Norge.

Länge trodde skidvärlden att ärendet var avslutat efter diskningen och Bolsjunov deltog sedan i Faluns världscuptävling i Falun helgen efter. Men i början av VM i Oberstdorf fick Bolsjunov veta att han stod under övervakning av det internationella skidförbundet Fis i fem tävlingar och att en överträdelse mot reglerna kan innebära avstängning.

VM räknades en tävling

Det ryska lägret trodde att de fem tävlingarna räknades som individuella lopp men idag kom en ny vändning och det innebär att man räknar fem arrangörstilllfällen. Det betyder att VM räknas som en tävling. Bolsjunov ställde upp i fyra individuella lopp i Tyskland.

Det gör att Bolsjunov har en avstängning hängande över sig i världscupavslutningen i Engadin, Schweiz, till helgen och i Ruka, Lillehammer och Davos nästa säsong.

– Det här är nytt för mig. Vi trodde att fem Fis-starter var fem tävlingar, säger det ryska skidförbundets ordförande Jelena Välbe till ryska Sports Ekspress enligt norska NTB.

Uppvaktat IOK-chefen Bach

Välbe har uppvaktat IOK:s toppnamn Thomas Bach och Ban Ki-moon i ärendet utan framgång. Den förra storåkaren pekar ut Norge som drivande i straffsatsen.

– Vi förstår vilka som driver det här. De försöker ”slakta” ledaren i världscupen så att alla kan glädja sig åt Norge. Det är den enda förklaring som jag kan se, säger Välbe.

I Norges överklagan av Kläbos diskning understryker man att man vill ha den ordning som åkarna hade i mål och ingen ytterligare konsekvens. Som regelverket är utformat riskerar dock Bolsjunov att stängas av om han bedöms som skyldig till att ha hindrat Kläbo vid ingången till upploppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.