Så avslöjades skandalen i Lahtis

Publicerad

Det var dopningsskandalen som spred chockvågor inom skidvärlden. Sex finländska skidåkare, beundrade idrottsstjärnor, åkte fast för dopning under hemma-VM i Lahtis.

Först att åka dit för bloddopning var Jari Isometsä som tog på sig hela skulden. Men det visade sig vara bara början.

– Det var trist men jag kunde inte göra något annat. Om jag inte gjort det jag gjorde hade jag haft dåligt samvete hela mitt liv, säger dopningsjägaren Harri Syväsalmi, som fattade misstankar och krävde att hans landsmän skulle testas.

Proverna analyserades vid laboratoriet i Helsingfors, som var ett av två i världen där man kunde upptäcka Hemohes. Medlet användes för att dölja bloddopning och man hade utvecklat en metod för att avslöja det bara någon vecka innan VM. Åkarna, som trott att de var säkra, föll tungt och drog med sig det finländska skidförbundet med tränare och läkare.

– Det här var en stor katastrof för finska folket, säger Syväsalmi.

Syväsalmi fick betala ett högt pris för att ha avslöjat sina landsmän. Bland annat blev han mordhotad.

Se reportaget om skandalen i Lahtis 2001 i spelaren ovan.

I en dokumentär från Sveriges Radio berättade häromveckan Per Elofsson hur skandalen påverkade honom. Elofsson blev världsmästare i Lahtis och umgicks med de dopade åkarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer