Förbundsdirektör Ola Strömberg. Foto: Bildbyrån

Huvudsponsorn pressad – Skidförbundet är inte oroligt

Uppdaterad
Publicerad

På grund av coronakrisen är Svenska skidförbundets huvudsponsor Vattenfall i en ekonomiskt tuff situation. Men enligt förbundsdirektör Ola Strömberg påverkas inte Skidförbundet i dagsläget.

– Än så länge är vi inte drabbade, säger han till SVT Sport.

Svenska skidförbundet har flera sponsorer som är hårt drabbade av coronakrisen. Ett av företagen är huvudsponsorn Vattenfall som i förra veckan skickade ut ett krisbrev till ett 100-tal underleverantörer, vilket TV4 rapporterade först om.

I krisbrevet framkom det att Vattenfall ville att underleverantörer skulle sänka avtal med 20 procent fram till årsskiftet. Krisbrevet fick stor kritik och Vattenfall har i efterhand bett om ursäkt på sin egen hemsida.

”Vi är inte naiva”

Enligt förbundsdirektör Ola Strömberg är inte Skidförbundet påverkad i dagsläget och man har inte heller fått några indikationer från att Vattenfall eller att andra sponsorer vill minska sin sponsring.

I ett mejl till SVT Sport skriver Vattenfall att bolaget ”respekterar ingångna avtal så det finns inget som tyder på att vi skulle avsluta vårt samarbete med Skidförbundet”.

– Men vi är medvetna att det kan dra ut på tiden och vi kommer behöva vara förberedda på olika scenarier som alla organisationer och bolag, säger Ola Strömberg.

Är ni oroliga att sponsoravtal kommer påverkas framöver?

– Det är klart att vi alltid har en beredskap för det, och vi är inte naiva utan det är självklart att det kommer påverkas på något sätt. Men än så länge är vi inte drabbade av det och förhoppningsvis kommer vi kunna visa att vi är så pass viktiga att man fortsatt vill förknippa sig med idrotten.

Samma stöd

Längdchefen Daniel Fåhraeus har tidigare berättat för Expressen att antalet landslagsåkare, tränare och vallare kan bli färre till kommenade säsong. Men Ola Strömberg säger att det är för tidigt att säga någonting definitivt i nuläget.

Just nu finns i alla fall inga sådana beslut. Om vi ska prioritera kommer vi göra så att åkarna får så bra förutsättningar som möjligt. Det är det viktigaste.

– Vårt budgetår går från 1 juli till sista juni och nu är vi mitt uppe i en sådan budgetprocess. Vi hoppas att vi kommer kunna ha samma stöd till åkarna, men i dagsläget kan vi inte lova någonting eftersom osäkerheten är stor, säger han.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.