Längdspåren i Holmenkollen och Lillehammer är förgiftade. Foto: Bildbyrån

Skidspåren förgiftade av fluorvalla

Uppdaterad
Publicerad

Skidvalla som innehåller fluor är hälsofarlig.
En norsk granskning visar nu att markerna runt skidanläggningarna i Holmenkollen och Lillehammer har förgiftats av fluorvalla.

Enligt tidningen Dagbladet är det vid dessa anläggningar och skidspår mycket höga nivåer av fluorkemikalier i marken. Kemikalierna kan tas upp av djur och transporteras vidare uppåt i näringskedjan till människor, bland annat genom att äta fisk, vilt och dricka vatten.

– De här ämnena har visat sig ha effekter på hormonsystemet vilket kan leda till cancer och obalans i många av kroppens system, säger den norska forskaren Randi Grønnestad till Dagbladet.

– Det kan bli problematiskt om de här ämnena stannar i naturen eftersom du inte kan bli av med dem. Ju mer du använder dem desto högre nivåer blir det, säger Randi Grønnestad.

Liknande resultat som dem som forskarna i Dagbladets granskning funnit har även forskaren Anna Kärrman från Örebro universitet fått fram i sina studier.

Internationella skidförbundet har förbjudit fluorvalla till nästa säsong och har angett tre skäl för detta – att vallare och skidåkare ska slippa andas in farliga ångor från vallorna, att vallorna är väldigt dyra samt av hänsyn till miljön.

ARKIV: Johaug överlägsen i Lillehammer (7 december)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer