Charlotte Kalla tappade på andra sträckan.

SOK på plats i Davos: ”För vissa är det en väldigt viktig helg”

Uppdaterad
Publicerad

Säsongens tre inledande världscuptävlingar har pekats ut som extra viktiga inför den stundande OS-uttagningen. Då är Sveriges Olympiska Kommitté på plats i Davos – den sista av de tre orterna – för att följa de svenska längdskidåkarna. 

– För vissa är det en väldigt viktig helg, om man vill ha en tidig OS-uttagning, säger Thomas Engdahl, sportchef på SOK, till SVT Sport.

Redan i våras blev Ebba Andersson, Frida Karlsson, Oskar Svensson, Jens Burman och skadade duon Linn Svahn och Jonna Sundling uttagna till OS. Den 21 december presenterar SOK ytterligare ett gäng svenskar som får chansen i Peking i februari.

Landslagschef Anders Byström berättade innan säsongen att tävlingarna i Ruka, Lillehammer och Davos blir extra viktiga, om man ska få en OS-plats innan jul.

Därför är SOK på plats

Sista chansen att prestera på topp och få en tidig uttagning är alltså nu i helgen. Då är SOK:s sportchef Thomas Engdahl, tillsammans med SOK:s meteorolog Tomas Mårtensson, på plats i Davos.

– Det är av två anledningar. För att titta på tävlingarna och träffa aktiva och ledare, för att kunna svara på de frågor de har inför OS. Vi ska också besöka vallarna i Livigno på måndag och tisdag där de ligger och testar, säger Engdahl till SVT Sport.

Hur viktig är den här helgen, med tanke på OS-uttagningen? 

– I och med att vi vill ta ut så många som möjligt den 21 december är det i princip det sista som händer, så för vissa är den väldigt viktig, om man vill ha en tidig uttagning. Huvuddelen ska vara klart 21 december, så de kan få en bra träningsperiod och sikta in sig mot OS.

Vad kommer du titta efter?

– Jag kommer kolla tävlingarna och resultaten, sedan får jag resonera med tränarna efteråt. Helgen är inte helt avgörande. Det är en samlad bedömning på det som varit.

För blir en åkare inte uttagen den 21 december är dörren inte stängd helt.

– Vi kan ta ut åkare fram till den 16 januari. Men det är ju inget scenario man vill ha, det blir svårt med förberedelserna. Men det kan vara någon som haft sjukdom eller skadebekymmer som man vill vänta in.

Om Kallas chanser: ”Långt ifrån kört för henne”

En åkare som Engdahl inte får möjlighet att se i helgen är Charlotte Kalla. Efter svaga resultat i inledningen på säsongen stannar 34-åringen hemma i Sundsvall för att träna.

Kommer hon kunna ta en OS-plats?

– Ja, det tror jag. Vi får se hur de resonerar i och med att hon inte åker i Davos. Det är långt ifrån kört för henne. Jag håller ju tummarna för att hon ska hitta formen, det vore kul att ha med Charlotte till OS.

KLIPP: Vem är Charlotte Kalla? (8 dec)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.