Stina Nilsson vann sprinten i Ruka – igen

Uppdaterad
Publicerad
Stina Nilsson var åtta sekunder bakom Ida Ingemarsdotter i kvalet men när de möttes i finalen var det Stina som var klart starkast. Nilsson vann sprinten i hård strid med amerikanskan Sadie Bjornsen.
– Det kunde knappast ha gått bättre, säger Nilsson till SVT Sport.

– Känns jättebra. Jag hade en bra känsla i kvalet och hade bra självförtroende i att jag skulle hitta mer fart i finalheaten, sa Nilsson efteråt, med anledning av det beskedliga kvalet i morse.

Nilsson gjorde ett superlopp när hon tog initiativet direkt i finalen. Hon spräckte fältet och det var bara amerikanskan som orkade följa. I sist tunga uppförsbacken var det en tuff duell dem emellan. Men svenskan var den starkare av dem och kom in på upploppet först.  Bjornsen närmade sig och det var inte förrän sista stakningen som det avgjordes.

– Såg att det slutade snöa så jag ville ligga i front och ha initiativet och ville slippa incidenter, förklarade Nilsson sitt upplägg i finalen som skiljde sig från kvart- och semifinal där hon lät andra åkare dra.

Ida Ingemarsdotter blev fyra och ryskan Julia Belorukova tog sista pallplatsen.

Kalla imponerade

Charlotte Kalla och Anna Haag överraskade med fin åkning när de tog sig till semifinal.  Hela nio svenskor tog sig vidare från kvalet. En bra svenskpremiär.

Den enda plumpen var väl Hanna Falks insats. Hon var tvåa i kvalet men tappade farten i kvartsfinalen. Hon blev bara trea och hennes tid räckte inte till. 
– Jag är förbannad. Har mer i kroppen än så här, sa en besviken Falk till SVT Sport.

Dagens snackis i Ruka var ändå norskornas fiasko i kvalet där stora suveränen från ifjol Maiken Caspersen Falla blev utslagen,  precis som flera andra stora norska namn, som Björgen, Haga, Östberg och Weng.

– Det som skedde var ganska enkelt, tjejerna hade för dåligt fäste, konstaterade vallachefen Knut Nystad till NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer