Tårarna rann efter Eides sensationella VM-brons

Publicerad

Under gårdagen tog Norges Mari Eide VM-brons i sprinten, bara några månader efter en familjetragedi. Nu får hon kärlek och stöttning av sina norska lagkamrater.
– Idrotten betyder väldigt mycket när saker är tuffa, säger en tårfylld Astrid Jacobsen.

Norge har redan skördat framgångar på VM. Under gårdagens sprint i fristil blev det dubbelt norskt längst upp på pallen då Maiken Kaspersen Falla vann damfinalen och Johannes Hösflot Kläbo vann herrfinalen.

Men mest sensationellt av allt var enligt många en annan norsk insats. Mari Eide tog VM-brons i sprinten, bara månader efter att hennes syster avlidit efter att ha fått hjärtstillestånd.

När frågan kom på tal under norska damlagets presskonferens på fredagen, bröt Astrid Uhrenholdt Jacobsen ihop.

– Idrotten betyder väldigt mycket när andra saker är tuffa. Det var väldigt stort, sade Jacobsen mellan tårarna.

”Finns ingen jag unnar VM-medalj mer”

Astrid Jacobsen förlorade själv sin 25-årige bror strax innan Sojti-OS 2014 och fick mycket stöd av skidåkningen och lagkamraterna i sorgeprocessen.

Även Therese Johaug, som var nära vän med Ida Eide, uttryckte starka känslor kring Mari Eides VM-brons. Hon berättade under pressträffen att stora delar av det norska skidlandslaget följde Eides bronslopp i går.

– Vi satt och ylade och skrek, det var nog inte ett torrt öga på hotellet. Det är nog ingen annan på det här mästerskapet som är mer värd en medalj än Mari, sade Therese Johaug med eftertryck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer