Stina Nilsson sållar bland tävlingarna för att lyckas i Tour de Ski som är ett av säsongens stora mål vid sidan av sprintcupen. Foto: TT.

Stina Nilssons drag för att lyckas i Tour de Ski: Stå över tävlingar

Uppdaterad
Publicerad

Efter en strulig försäsong valde Stina Nilsson att stå över den senaste världscuphelgen i Lillehammer. Till helgens tävlingar i Davos väljer Nilsson att enbart köra sprinten på lördagen och har redan nu bestämt sig för att stå över söndagens 10 km.
– Hon gör det för att orka med Tour de Ski som är ett stort mål, säger tränaren Magnus Ingesson.

Förra säsongen var Nilsson tvåa i Lillehammers sprint i månadsskiftet november/december. Dagen efter var hon 15:e på 10 km. Två veckor senare i Davos vann Nilsson sprinten och var bara 39:a dagen efter på 10 km. Hon vann två sprintar i Tour de Ski vid årsskiftet och var tia och 39:e i distansloppen innan hon hoppade av touren efter fyra av sju etapper. 

– I år har hon en annan tävlingsplanering eftersom det är så mycket tävlingar. Det blir ju dubbelt helgen efter i Planica (21-22 december) med förmodligen både sprint och teamsprint. Sedan är det bara fyra, fem dagar tills touren börjar. Det är därför hennes tävlingsplanering ser ut så där, säger landslagets damtränare Magnus Ingesson till SVT Sport.

Det hänger inte ihop med att hon förra säsongen fick betala för distansloppen dagen efter fyra tuffa sprintlopp?

– Hon hade ingen bra känsla dagen efter och det har man har värderat och en sprintdag tar ju hårt, speciellt på 1500 meters höjd. De här racen är till för att orka med touren som är ett stort mål för henne precis som den totala sprintcupen.

Efter Tour de Ski, kommer ni att sålla ut distanslopp då också?

– Det beror lite grand på hur hon ligger till totalt och hur touren går. Hon kommer ju att ställa upp i Dresden (sprinthelg 11-12 januari) men måste hoppa någon tävling och då kanske något mer distanslopp. Det beror på hur det utvecklar sig för henne. Det är ingenting som är ristat i sten. Det finns en grundplan men sedan får man se hur allting flyter på.

Hur ser planen ut för Tour de Ski?

– Planen är att köra hela, säger Ingesson.

Det här året gynnas distansåkare i Tour de Ski. Fem av sju etapper är distanslopp och två sprint finns inlagd i tävlingen som avgörs mellan 28 december och 5 januari. Följ längdtävlingarna i SVT.

ARKIV: Stina Nilsson om skadorna: ”Ändå lite kul med utmaningar” (28 november 2019)

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stina Nilsson om skadorna: ”Ändå lite kul med utmaningar” Foto: SVT

ARKIV: Här skadar Stina Nilsson låret

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stina Nilsson ådrog sig en svår lårskada i vintras. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer