Stina Nilssons hyllning till Maja Dahlqvist: ”Förtjänar att stå där”

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson har som bekant bytt sport – men följer sina gamla längdkompisars framfart i spåren.

Maja Dahlqvists superform har imponerat på Nilsson, som själv vann OS-guld i sprint 2018.

– Jag är inte alls förvånad att hon får till det nu, säger 28-åringen till SVT Sport.

Stina Nilsson nådde sin största framgång hittills som skidskytt när hon körde upp sig till tionde plats i söndagens jaktstart i Hochfilzen.

Hennes gamla sprintkollega i längdlandslaget, Maja Dahlqvist, hade också en stark helg när hon tog sin tredje raka världscupvinst i sprinten i Davos.

– En styrka är att hon kan ta ut sig rejält och borra rejält djupt ner i källaren, det måste man kunna göra som sprintåkare, säger Nilsson.

”Förtjänar att stå där”

Hon är inte förvånad över att Dahlqvist, 27, just nu är världens bästa sprintåkare.

– Jag har känt Maja i flera år och tävlat mycket med henne. Jag är inte alls förvånad att hon får till det nu. Hon har haft den här utvecklingskurvan uppåt hela tiden och förtjänar att stå där hon står i dag.

Inför OS i Peking i februari är Dahlqvist ett starkt svenskt medaljhopp. Och konkurrensen i landslaget, med bland annat Jonna Sundling och Johanna Hagström, gör Nilsson trygg inför spelen.

– Det de svenska sprinttjejerna gör är helt fantastiskt. De har verkligen hållit ställningarna, så jag är inte orolig för att de inte skulle försvara Sveriges flagga på OS.

SE MER: Fredriksson: Därför är Maja Dahlqvist bäst i världen nu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.