Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

Nu avgörs fluorvallans öde – svenska vallachefen: ”Vi är redo”

Uppdaterad
Publicerad

På måndag kommer det med stor sannolikhet att bli ett definitivt stopp för fluorvalla inom längdskidåkningen. Svenska vallateamet är redo.
– Vi ska bli bäst i klassen. Vi är superfokuserade och välkomnar det här förbudet, säger svenska landslagets nya vallachef Petter Myhlback till SVT Sport.

I november i fjol kom beskedet som ändrar förutsättningarna för den internationella längdskidåkningen. Fluorvallan, som revolutionerade skidornas glidförmåga när det lanserades för flera år sedan, ska helt förbjudas från säsongen 2020/2021.

Sedan dess har skidförbundet, Fis, tvingats backa något. För att förbudet ska börja gälla behövs en tillförlitlig kontroll av skidorna innan tävling.

Men enligt Sportexpressen har nu en ”hemlig testmaskin” utvecklats i Tyskland. Enligt Fis tävlingschef har maskinen förmågan att kontrollera varje skidpar innan tävling och kan tas i bruk redan i vinter.

SVT Sport förklarar: Därför ska du bry dig om fluorvalla

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Därför ska du bry dig om fluorvalla

– För att vara en hemlig maskin tror jag inte den är så jättehemlig. Det är helt enkelt en testutrustning som måste på plats för att det här ska fungera, säger svenska landslagets nya vallachef Petter Myhlback till SVT Sport.

Men hur tillförlitlig är den?

– Det vet jag egentligen inte. Men förutsättningarna för att den ska fungera är att man får ett resultat inom 10-20 sekunder. Om den blir godkänd utgår jag från att den är tillförlitlig.

Beslut på måndag – svenska vallateamet redo

På måndag nästa vecka ska Fis högsta styrelse ta det slutgiltiga beslutet om när fluorvallaförbudet ska börja gälla. Oavsett om det blir kommande säsong eller nästa, kommer svenska vallateamet vara redo.

– Vi vill vara bäst i klassen. Vi är superfokuserade och välkomnar det här förbudet. Istället för att muttra och ha inställningen att det var bättre förr, är mitt förhållningssätt att det här ska vi bli riktigt bra på. Mitt team är superpositiva kring det här, säger Petter Myhlback.

”Drivs på av vallaföretagen”

Han tror till och med förbudet kan bli en ”nytändning” för hela vallabranschen.

– Vi har de här vallarna som har stått och vallat på exakt samma sätt under 15-20 år. Då blir det här en produktutveckling. Det börjar komma riktigt bra alternativ till fluor, en utveckling som drivs på av vallaföretagen. De vill ju vara bäst och är på tå nu på ett sätt som de kanske inte har varit de senaste åren.

Grundanledningen till att fluorvallan förbjuds är att den har visat sig vara både miljö- och hälsofarlig.

– Många studier visar att det inte alls är hälsosamt att andas in fluor. Även om jag inte påverkas nu har man ändå haft i bakhuvudet att det kan bli ett stort problem när jag blir äldre. Så det är ju gött att få bort den känslan, säger Petter Myhlback.

KLIPP (16 maj): Nya vallachefen om sitt uppdrag: ”Behöver vara extremt ödmjuk”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Petter Myhlback är ny vallachef i längdlandslaget. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer