Anna Kärrman, docent i miljökemi vid Örebro universitet, ser stora risker med fluorvalla. Foto: SVT/Bildbyrån

Forskaren om fluorvallan: ”Det är skrämmande”

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen kom larmrapporter om förgiftade skidspår i norska Holmenkollen och Lillehammer.

Fluorvalla kan leda till hormonstörningar och cancer.

Men det är inte allt. Den går inte att bryta ner.

– Det är lite skrämmande att du kan drabbas när du blir äldre, säger Anna Kärrman, docent i miljökemi vid Örebro universitet, till SVT Sport.

Internationella skidförbundet har förbjudit fluorvalla till nästa säsong på grund av hälsofaran, men på ett sätt kan det redan vara för sent. Resterna av vallan kommer nämligen finnas kvar i människor och naturen en väldigt, väldigt lång tid framöver.

– Det är lite skrämmande att du kan drabbas när du blir äldre. Ämnen förs också över till fostret om du är kvinna och får barn. Det är effekter som kan smyga sig på. Och jag tror inte att vi vet allt än. Det finns över 4000 högfluorerade kemikalier, säger Anna Kärrman.

Trots förbudet kan problemen kvarstå

EU-regler som träder i kraft 4 juli nästa år slår fast att kemikalien PFOA inte får ingå i produkter som säljs. Därför bestämde sig internationella skidförbundet för att bannlysa alla fluorvaller till nästa säsong. Trots förbudet kan problemen kvarstå även i framtiden.

– Det räcker att göra en liten förändring i strukturen och du har en kemikalie som inte omfattas av förbudet. Men den ger en liknande funktion och har även liknande effekter på miljö och hälsa. Vissa varianter ser bättre ut ur hälsosynpunkt, men grundproblemet kvarstår.

Fis har tillsatt en arbetsgrupp

Fis ser just nu över hur man ska kunna säkerställa att inga åkare använder fluorvalla nästa säsong.

”Fis har bildat en arbetsgrupp med experter från skidindustrin som just nu ser över olika förslag för nästa säsong. Arbetet kommer att redovisas i maj, innan slutgiltigt besked i oktober” skriver man i ett mejlsvar till SVT Sport.

Forskaren Anna Kärrman berättar om de svåra miljöeffekterna som väntar skidspår som förgiftats med fluorvalla.

– Det bryts aldrig ner. Vi kommer att få leva med restprodukter under en oöverskådlig framtid. Det lagras i jorden, kan läcka ut med regnvatten och kommer det ner i grundvattnet kommer det tillbaka till oss och vi blir exponerade igen.

SVT Sport förklarar: Därför ska du bry dig om fluorvalla

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.