Frida Karlsson (till vänster) jämförs med världens bästa längdåkare Therese Johaug (till höger). Foto: TT

Nya supertalangen redo för VM: ”Förstår likheterna med Johaug”

Uppdaterad
Publicerad

Världens största skidtalang på damsidan är svensk och gör debut i världscupen i dag. Frida Karlsson är juniorvärldsmästaren som är på väg mot sitt första VM, och redan kallas ”den nya Therese Johaug”.

– Jag förstår likheterna, vi är ganska lika till utseendet och vi har samma styrkor i skidspåret, säger Frida Karlsson till SVT Sport.

Unga talanger stormar ofta in med något oförstört i sig, med alla visioner och drömmar i tryggt förvar. Men Frida Karlsson utstrålar också något så ovanligt för en 19-åring som ett inre lugn. Hon verkar veta att just hon har en kapacitet utöver det vanliga, som i säsongstarten i Bruksvallarna där hon mätte sina krafter med senioreliten och bara besegrades av Charlotte Kalla.

– Jag var inte riktigt beredd på det, men det var häftigt. Jag fick presentera mig lite där, säger Frida Karlsson.

Sportspegeln

Frida Karlsson hade redan vunnit ett guld i fjolårets junior-VM, när hon drog till årets junior-VM i Finland och ordnade storslam, med guld både på 15 kilometer masstart och fem kilometer fristil. Dessutom var hon med i det svenska lag som tog brons i stafetten.

Har många förebilder

Det saknas inte förebilder. 2013 gjorde Stina Nilsson VM-debut, och 2015 i Falun tog hon individuell medalj. 2017 gjorde Ebba Andersson VM-debut och tog stafettmedalj. Nu är Frida Karlsson – från Sollefteå precis som Andersson – redo att staka i samma skidspår.

– Det som har stått om mig i tidningar och media har varit positivt. Jag har många som tror på mig och stöttar mig. Om alla andra tror på mig, ska jag också göra det, säger supertalangen till SVT Sport.

Skid-VM pågår 20 februari-3 mars och sänds av SVT.

Frida Karlsson

Född: 10 augusti 1999 i Sollefteå

Klubb: Sollefteå Skidor IF

Meriter: 3 JVM-guld, 3 JVM-brons

Genombrott: Andraplats i svenska skidpremiären i Bruksvallarna i höstas. Slagen av endast Charlotte Kalla.

Aktuell: Debuterar i världscupen. Uttagen till VM-truppen utan att ha kört ett enda VC-lopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sportspegeln

Mer i ämnet