Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johanna Hagström är en av två svenskor i lördagens sprint – Even Northug kritiserar Sverige för att inte använda alla sina världscupplatser. Foto: Bildbyrån

Svarar på norska kritiken: ”De förstår kanske inte”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige startar bara med två (!) damer i världscupsprinten i schweiziska Davos i morgon.

I Expressen kallar norrmannen Even Northug det för ”pinsamt”. Nu svarar landslagschef Anders Byström.

– Jag förstår att det blir de reaktionerna, men då får man sätta sig in i situationen, säger han till SVT Sport.

Det är framför allt sjukdom som ställer till det för det svenska längdlandslaget som inte ens är nära att fylla sina platser i damernas sprint i Davos.

Anders Byström förklarar situationen.

– Det är givetvis inte bra, men det har sina förklaringar. De som inte är insatta förstår kanske inte hur pass svårt vi har att få ihop lag. Om man räknar alla landslagsåkare plus Linn Svahn, Frida Karlsson och Maja Dahlqvist så är 15 av 17 indisponibla. Det säger ju lite grann, säger han och fortsätter:

– Det är inte bra. Vi vill alltid ställa upp med fullt lag. Men det här är en exceptionell situation. Vi har aldrig varit med om det tidigare, att så många är sjuka samtidigt.

”Förstår att det blir reaktioner”

Landslaget har valt att inte kalla in några juniorer som ersättare.

– Vi har pratat om det, men vi vill att de som kommer in på sin första världscup ska få rätt förutsättningar. Det här är på hög höjd i Davos så det finns inte förutsättningar att göra ett bra lopp. Vi har dessutom Skandinaviska cupen i Östersund som är en viktig tävling för många av de yngre.

Till Expressen säger Even Northug, tvåa i sprintcupen just nu, att det är ”pinsamt” att Sverige inte har fullt lag. Svenska landslagschefen köper inte kritiken.

– Hade det varit ett medvetet val att inte ställa upp med fullt lag så hade jag köpt det. Men jag tror att de också förstår att det inte är möjligt då de ser hur många vi har borta. Jag förstår att det blir de reaktionerna, men då får man sätta sig in i situationen.

Det är Jenny Solin och Johanna Hagström som ska försvara de svenska färgerna.

– Det är klart att det är en speciell helg när vi bara står två damer på start på sprinten. Det är klart det känns lite konstigt. Men det är fortfarande en världscup och jag ska köra allt vad jag kan, säger Hagström.

MER LÄNGDSKIDOR: Sundling slog Svahn i comebacken (16 december 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonna Sundling segrare i comebacken Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.