Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån/Viaplay

Svensk dubbelseger i världscuppremiären

Uppdaterad
Publicerad

Det blev dubbelt svenskt i topp i världscuppremiären i Ruka.

Ebba Andersson vann före Frida Karlsson efter ett riktigt sekunddrama.

– Det betyder oerhört mycket. Det har inte hört till vanligheterna att få ställa sig överst på pallen, säger Ebba Andersson till SVT Sport.

Ingen Therese Johaug, då var det Frida Karlsson och Ebba Andersson som fick ta på sig favoritskapet i dagens världscuppremiär i Ruka. 10 kilometer klassiskt stod på menyn – och som de levde upp till förväntningarna.

Redan vid den första tidskontrollen efter 1,1 kilometer låg Karlsson i topp, tätt före Andersson, och så fortsatte det hela vägen till 6,1-kilometerspasseringen då Andersson lyckades ta sig förbi.

– Jag var pigg i början så det gick av sig själv sen tycker jag att jag får kriga lite på slutet men jag håller ihop det bra, säger Karlsson till SVT Sport.

Vid 8,1 kilometer skiljde det blott sex hundradelar.

– Det var en tight strid från egentligen första stavtaget, jag visste att Frida är en offensiv åkare som ofta går ut hårt så när jag fick höra att jag var några sekunder bakom i inledningen så försökte jag bara lugna ner mig, ha lite is i magen, växa in i loppet och se till att jag hade krafter kvar till det sista varvet, säger Andersson.

Avslutningen blev en rysare, men det skulle visa sig att Andersson disponerat krafterna bäst för hennes avslutning var av högsta klass. Hon hade visserligen Karlssons tid att gå på men det var ändå imponerande att hon lyckades slå Frida med 5,7 sekunder i mål.

Här kliver svenskorna upp på pallen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

– Det betyder oerhört mycket. Det har inte hört till vanligheterna att få ställa sig överst på pallen. Och att lyckas gå segrande ur en så här tight strid, det tar jag med mig vidare och det bygger på självförtroendet, säger Andersson och fortsätter:

– Det här känns som en otrolig revansch jämfört med fjolårets säsongsinledning för då slet jag en del med formen och kände att jag inte riktigt hade det där sista att plocka fram när det gällde som mest, så att lyckas med det i dag betyder mycket så klart.

Världscupsegern var Anderssons blott andra efter vinsten i Tour de Skis klättringsetapp uppför Alpe Cermis i början av 2021.

Frida Karlsson:

– Det var ett tight race men jag är nöjd, jag är där jag vill vara nu. Åker man jämnt med Ebba så är det världsklass och det visade vi i dag.

Karlsson: ”Jag är nöjd”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Maja Dahlqvist slutade åtta, Moa Ilar elva och Emma Ribom på en 18:e plats.

– Jag är jättenöjd. Ett av mina bättre distanslopp på ett tag. Det kändes stabilt, jag hade kontroll och kände ingen stress. Det kändes stabilt och jag kunde driva på även på andra varvet, säger Dahlqvist till SVT Sport.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.