Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Häggström Foto: Bildbyrån

Häggström femma i sprinten – hyllas av Kläbo

Uppdaterad
Publicerad

Krasch för damerna. Nattsvart för herrarna.
Den enda ljuspunkten i dagens sprintetapp av Tour de Ski stod Johan Häggström för när han räddade de svenska färgerna med en femteplats och hyllades efteråt av vinnaren, Johannes Kläbo.
– Han gäller det att se upp för framöver, säger Kläbo till SVT Sport.

27-årige Häggström fick tuffast tänkbara motstånd i finalen med Johannes Hösflot Kläbo på enda sidan och Federico Pellegrino på andra sidan. Men Häggström lät sig inte skrämmas utan gick upp som tvåa i inledningen av loppet – med Kläbo tätt i rygg.

– Jag måste säga att jag är imponerad av den svensken som går bra idag. Det är alltid spännande när du går till en final och klarar att få något utrett. Han var ju i täten hela vägen och var väldigt stark. Han gäller det att se upp för framöver.

Men när upploppet nalkades hade svensken inget att sätta emot gällande pallplatserna utan fick gå en match mot Pål Goldberg om femteplatsen.

– Jag känner att det var nära pallen. Hade jag träffat sista kurvan perfekt så är det inte långt borta, det var riktigt häftigt, säger Häggström till SVT Sport.

– Jag hade Pellegrino på utsidan och tänkte att jag skulle hålla ut honom. Men han kom med lite mer fart än mig ändå på upploppet. Nästa gång får man ta i lite mer.

Med sin femteplats tangerade 27-åringen sitt personbästa och som om det inte var nog räckte femteplaceringen till att avancera Häggström till en tredjeplats totalt i touren på samma sekund som tvåan Aleksander Bolsjunov. De båda är 23 sekunder efter ledaren Johannes Hösflot Kläbo.

– Det trodde jag inte, att jag skulle vara med så högt upp efter två dagar.

Nattsvart för övriga herrar

Utöver Häggström blev det en dyster dag för de svenska herrarna. Calle Halfvarsson tog sig vidare från kvalet men valde att stå över resterade delar av tävlingen på grund av smärtor i armen.

Oscar Svensson och Karl-Johan Westberg tog det slut redan i kvarten – den senare efter att ha fått sina stavar avbrutna av ryske stjärnan Aleksander Bolsjunov.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se raseriet efter stavbrottet: ”Frågade vad fan han höll på med”

Ställning Tour de Ski, herrar

Visa

1. Johannes Hösflot Kläbo
2. Alexander Bolsjunov +32,0
3. Johan Häggström +32,0
4. Pål Golberg +33,0
5. Sergej Ustjugov +34,0

25. Jens Burman +1,28
28. Karl-Johan Westberg +1,35
31. Calle Halfvarsson +1,38
46. Björn Sandström +1,59
59. Axel Ekström +2,18
74. Oskar Svensson +3,19

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer