Linn Svahn och Oskar Svensson kan tävla tillsammans i Falun Foto: TT Nyhetsbyrån

Sverige kan få historisk mixedtävling

Uppdaterad
Publicerad

I vinter kan det skrivas skidhistoria i Falun. Svenska skidspelen har tackat ja på en fråga från Internationella skidförbundet (Fis) att arrangera mixedstafett.

– Nu väntar vi på besked från Fis, säger Ulrika Back Eriksson, vd för Svenska skidspelen.

Blir tävlingen av skulle det i så fall vara första gången en mixedstafett på längdskidor arrangeras på en sådan hög nivå som ett Fis-arrangemang, vilket kan vara ett första steg mot mixedstafett på mästerskapen.

Sveriges landslagschef Anders Byström är svensk representant i en arbetsgrupp som arbetar med idéer och visioner för längdskidsportens framtid och som sedan ligger till grund för beslutsfattande i Fis längdkommitté.

Han berättar att hållbarhet och jämställdhet är viktiga frågor.

– Det har varit mycket snack om att införa mixedstafett, vilket jag tror är en kul gren att ta med. Sedan får vi se om det tar fart, säger Anders Byström.

Ulrika Back Eriksson tillägger:

– Jag tycker det är bra hur man utvecklar sporten och får så många nationer som möjligt att vara med. Längdskidsporten är ju inte så jättestor runt om i världen. Därför behöver man konstant utveckla tävlingarna.

Skidorna har sneglat mot bland annat skidskytte och alpint. Där har stafetter respektive parallellslalom där damer och herrar tävlar tillsammans blivit ett uppskattat inslag både bland åkare och publik.

Ja från Falun

Detta har resulterat i att skidspelsarrangören i Falun fått en fråga från Fis om att arrangera mixedstafett.

– Fis ska göra en undersökning om det är möjligt med en mixedstafett på söndagen i Falun och vi är tillfrågade om detta. Vi svarade att vi är öppna för att testa det här nya formatet, säger Ulrika Back Eriksson och fortsätter:

– Nu är vi i en dialog med Fis och det är fortfarande en Fis-fråga. De äger frågan eftersom detta är ett nytt tävlingsformat som jag personligen tycker är jättespännande.

Testar nytt

Ett besked om det blir mixedstafett i Falun väntas komma inom kort. Samtidigt pågår nu en diskussion inom Fis om denna mixedstafett ska vara sprintbetonad eller mer likna traditionella banlängder.

– Inom världscuporganisationen i Falun finns en vilja att testa nya saker, vilket också gör detta så himla spännande, säger Ulrika Back Eriksson.

Enligt det preliminära programmet Falun arrangerar världscuptävlingarna den 11–13 mars. De definitiva beslutet tas inom kort.

Några månader senare avgör Fis om Falun, som är enda kandidaten, också får arrangera skid-VM 2027.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer