Sverige tappade direkt i stafetten. Foto: SVT.

Svenskt stafettfiasko

Uppdaterad
Publicerad

Svenskt stafettfiasko.

Där kollapsen kom på Charlotte Kallas sträcka – hon tappade en minut och 27 sekunder.

– I dag så funkar det inte, säger hon till SVT Sport.

Guldfavoriten Sverige, som var regerande världsmästare, försvann förvånande tidigt i stafetten på längd-VM. Jonna Sundling såg ut att ha bra glid, men i en stigning tvingades hon saxa sig fram, slet för att hänga med åkarna framför och växlade sedan till Charlotte Kalla.

Hon gick ut tolv sekunder efter ledande lag.

Det avståndet växte snabbt, och rejält. På 1,4 kilometer hade det ökat med 20 sekunder, och Kalla var tydligt sliten redan där.

– Oj, oj, oj vad tungt det är. Det här förstår jag inte, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

– Det är en mardrömsstart, det är inte alls roligt. Vi får hoppas på mirakel, säger landslagschef Anders Byström under stafetten.

Är det skidorna det är fel på?

– Det vet jag inte.

”Fruktansvärt”

Kallas mardrömssträcka fortsatte, och Kalla skickade ut Ebba Andersson en minut och 39 sekunder efter Therese Johaug.

– Jag tänkte att jag skulle försöka komma in i åkningen och bara nyttja mina styrkor men idag så funkar det inte, säger Charlotte Kalla till SVT.

Vad är det inte som fungerar?

– Det är ett väldigt tungt före. Och när man inte prickat rätt så blir det ännu tyngre. Det är inga partier som jag får vila i, utan kommer belastad till alla delar.

Hur går tankarna när du märker att tiden rinner iväg?

– Jag försökte bara tänka backe för backe, blicka framåt hela tiden. Det är fruktansvärt tråkigt att inte kunna ge Ebba något bättre utgångsläge.

– Det här är en ren och skär mardröm, säger SVT:s kommentator Jacob Hård.

Ebba Andersson kämpade frenetiskt för att komma ikapp. Hon tog in tid på alla förutom Norge och det ryska skidförbundslaget som låg etta och tvåa inför sista sträckan.

Där körde Frida Karlsson för Sverige, hon åkte jämt med vinnande Norge och krympte avståndet till landslagen framför. De svenska damerna blev sexa, två minuter efter norskorna. Det ryska skidförbundslaget knep silver och Finland tog brons efter spurtuppgörelse med USA.

KLIPP: Kalla besviken: ”En skitdag”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.