Sverige tvåa i stafetten – spurtade ner Finland

Uppdaterad
Publicerad

Norge vann damstafetten i Ulricehamn överlägset.
Sverige knep andraplatsen efter en spurtstrid där Jonna Sundling höll undan för finskan Eveliina Piippo.
– Jag blev trött och tänkte att jag hänger på henne en liten bit och sedan spurtar jag, säger Sundling till SVT Sport.

Evelina Settlin inledde stabilt på förstasträckan och lämnade över till Ebba Andersson som trea.

Men Andersson fick kämpa mot Therese Johaug och storstjärnan gjorde ett ryck som skapade ett stort, stort försprång för norskorna.

– Det är svåråkt i dag med nysnön och lite svårt att få tryck i skidorna, säger Andersson till SVT Sport.

Kalla: ”Det rann iväg”

Sverige fick sikta in sig på andraplatsen och när Charlotte Kalla tog sig förbi Ryssland på tredjesträckan såg det bra ut. Hon lämnade över som tvåa till Jonna Sundling inför sistasträckan.

– Jag försökte bara komma in i min egen åkning och det var inspirerande att försöka ta in på ryskan framför. Det kändes som att jag hade bra surf. Jag försökte plocka sekunder på Astrid (Uhrenholdt Jacobsen) men det rann iväg på slutet, säger Kalla till SVT Sport.

– Även fast det var snöfall och lite motvind kändes det som att jag hade bättre flyt än i går.

Sundling, som fick chansen efter sjukdomar på Ida Ingemarsdotter och Maja Dahlqvist, halkade ett tag ner som trea, men visade klassen på upploppet och höll undan för finskan Eveliina Piippo på upploppet.

– Jättebra sistasträcka av Jonna Sundling. Klok på slutet och hon visar vilken fart hon har. Det här var en bra ansökan till att åka för det svenska stafettlaget i VM, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

Sundling: ”VM-sprinten min prio”

Sundling själv om sistasträckan:

– Fantastiskt roligt. Att jag lyckades hålla hela vägen in i mål känns jättebra. När hon (Piippo) kom ikapp bestämde jag mig för en spurt. Jag känner mig trygg i det läget och det var skönt att jag lyckades.

Är du sugen på att ta slutsträckan i VM-stafetten också?

– Ja, kanske. Jag vet inte. Haha. Jo, men det skulle jag väl göra. Det är sprinten som är prio för mig, sedan om jag får åka något mer är bara en bonus. Om de vill att jag åker så gör jag det absolut, säger Sundling.

Det starka norska laget vann utan besvär och gick i mål hela 37,4 sekunder före Sverige, som i sin tur var fyra sekunder före Finland.

Sveriges andralag slutade på åttonde plats.

SLUTRESULTAT

Visa

Damernas stafett 4 x 5 kilometer, Ulricehamn.

1. Norge 1, 57.06,3

2. Sverige 1, (+37,4)

3. Finland, (+41,2)

4. Ryssland 1, (+1.09,1)

5. Norge 2, (+1.15,7)

6. USA, (+1.26,6)

7. Ryssland 2, (+1.46,3)

8. Sverige 2, (+2.19,0)

9. Tyskland, (+2.31,9)

10. Tjeckien, (+4.31,7)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer