Thorn om kritiken: ”Har smutskastat oss”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige slutade femma i söndagens herrstafett i Ulricehamn.
Efteråt slog Viktor Thorn, 22, tillbaka mot kritiken som riktats mot de svenska längdherrarna.
– Det är många som har hakat på trenden att smutskasta oss, säger han till SVT Sport.

Under gårdagen riktade SVT:s expert Anders Blomquist kritik mot de svenska längdherrarna efter en svag insats där Sverige bara hade två åkare bland de 30 främsta.

”Det är totalt mörker faktiskt, svensk herrskidåkning just nu. Skidförbundet måste göra en speciell herrsatsning”, sade Blomquist bland annat.

Efter dagens fina femteplats i stafetten valde Viktor Thorn att slå tillbaka mot Blomquist och de andra experter som sågat nivån på svensk herrskidåkning just nu.

– Vi har fått mycket kritik nu på slutet och det är aldrig kul. Som helhet har vi inte presterat, men för min egen del tycker jag ändå att det har gått bra i år. Om allt klaffar på ett VM kan vi absolut ha chans på pallen, men då måste allt stämma.

”Trend att smutskasta oss”

Känns kritiken obefogad, tycker du?

– Obefogad är den kanske inte, men man behöver inte säga det på det sättet som man har gjort. Det drar ner oss som lag och framför allt våra varumärken. Det är inte bra för oss när många hakar på trenden att smutskasta oss.

– Det är klart, vi har inte gjort det bra, men vi är inne i en generationsväxling och det har aldrig varit såhär tufft på herrsidan. Kolla avstånden, jag var 23:a i och en minut efter, det är inga ljusår direkt. Det är bara för oss att fortsätta kämpa och hoppas att det lossnar för oss som grupp snart.

Landslagschefen Rikard Grip förstår kritiken men tycker att det finns flera delar, som kanske inte alltid kommer fram

– Man ska se det ur två olika perspektiv: dels har vi en utmaning i svensk herrskidåkning, det är inget vi sticker under stolen med. men det är någonting också som vi måste börja titta på i systemet och hur vi jobbar, och inte bara på de som är här och tävlar, säger han till SVT Sport.

Läs mer om Grips svar här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer