Landslagschefen: ”Det är oerhört olyckligt”

Publicerad

Svensk herrskidåkning är inne i en tung period och kritiken har stundtals varit stor.
Nu ger landslagschefen Rikard Grip sin syn på situationen.
– Man måste se det ur två helt olika perspektiv. Åkarna måste stå och försvara sig mot vissa saker som de inte har någonting med att göra, säger han till SVT Sport.

SVT:s expert Anders Blomquist kallade svensk herrskidåkning för ett ”totalt mörker” och fick mothugg av landslagsåkarna.

Efter söndagens världscupstafett i Ulricehamn sade Viktor Thorn till SVT Sport:

– Det är inte bra för oss när många hakar på trenden att smutskasta oss, det drar ner oss som lag och framför allt våra varumärken.

Även landslagschefen Rikard Grip gav sin syn på kritiken och nivån på de svenska längdherrarna. Han menar att man måste se saken ur ett större perspektiv – dels de aktivas enskilda insatser, dels hela systemet och sättet som förbundet jobbar på.

”Kritiken är inte obefogad”

– Självklart hoppas vi att killarna vi har ska vara högre upp i resultatlistorna, men jag tycker också att de får svara på väldigt mycket frågor kring det som jag klassar som ”systemdelen”. De måste stå och försvara sig mot saker som de inte har någonting med att göra, säger Grip till SVT Sport.

– Vi har en utmaning inom svensk herrskidåkning, det är ingenting vi sticker under stol med. Vi måste börja titta på systemet och till exempel hur vi jobbar med våra juniorer. Vi måste verkligen analysera detta noggrant och sätta en struktur för hur vi vill jobba framöver.

Rysk skräll och imponerande spurt av Viktor Thorn

”Det är oerhört olyckligt”

Hur känns det när ni får kritik då?

– Kritiken är inte obefogad, men jag tycker att det här är väldigt viktigt att se ur två olika delar. Det ena är något vi måste jobba med som förbund, det andra är de enskilda individerna. Och jag tycker att det är oerhört olyckligt det som de enskilda individerna får utstå.

– Vi pratar om generationsväxling och att vi inte har unga talanger, men samtidigt kommer den frågan rakt mot våra åkare och det tycker jag blir lite olyckligt, säger Rikard Grip.

Se hela intervjun med Rikard Grip i spelaren nedan.

Grip: ”Ljusglimtar i dagens tävling”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer