Britta Johansson Norgren vann Tjejvasan

Uppdaterad
Publicerad

För tredje gången på fyra år står Britta Johansson Norgren, 35, som segrare av Tjejvasan.
Veteranen spurtade hem segern före Lina Korsgren och tjeckiskan Katerina Smutna.
– Det var kämpigt men på slutet tänkte jag att ”nu får jag fasiken inte vika ner mig”, säger hon till SVT Sport.

Förra året gick Britta Johansson Norgren för tredje raka segern i Tjejvasan, men fick se sig besegrad av Katerina Smutna på upploppet.

Nu är hon tillbaka på tronen, och det här gången var det svenskan som vann en spurtuppgörelse.

– Ett rafflande lopp och det var först de sista 100 meterna som man såg vem som skulle vinna, säger SVT:s expertkommentator Mattias Svahn.

Johansson Norgren försökte göra några ryck under loppets gång, men det blev ändå en klunga som låg nära varandra inför avgörandet.

Där var 35-åringen starkast och tog sin tredje seger på de senaste fyra åren, en sekund före tvåan Lina Korsgren och fyra sekunder före trean Katerina Smutna.

– Jag visste att Lina skulle komma på slutet för hon är en riktigt bra spurtare. Jag såg bara mållinjen och tänkte att nu gör jag allt vad jag kan så får vi se om hon kommer eller inte, säger Johansson Norgren till SVT Sport.

– Det taktiska spelet är alltid svårt att avgöra. Det är en chansning att komma in tio personer till spurten, vi såg förra året att det kan bli struligt och hända grejer där. Jag har ibland svårt att hålla mig lugn när tävlingsnerverna kickar in, och en långspurt kostar ju på, men tjurigheten varade väl längst i dag.

För Lina Korsgren, som tog hem Vasaloppet förra året, var andraplatsen den bästa placeringen någonsin i Tjejvasan.

– Jag hade planen att det skulle bli en spurt och försökte hålla mig kall så länge som möjligt. Jag ville bara ligga där framme och vara beredd med en bra position. Jag kände mig stark på upploppet, men det räckte ändå inte till riktigt, säger Korsgren till SVT Sport.

– Det här var ett bra kvitto inför Vasaloppet nästa helg, och jag tar hellre förstaplatsen då än i dag.

SVT:s expertkommentator Mattias Svahn säger att det var den väntade topptrion som tog pallplatserna.

– En välförtjänt seger för Britta som var tongivande genom hela loppet. Lina Korsgren sålde sig dyrt, men det var Norgren som hade mest krafter kvar. Hon har verkligen hittat en attack och en tempoväxling som jag inte tycker att hon hade för några år sedan, säger Svahn.

RESULTAT

Visa

1. Britta Johansson Norgren, Sverige, 1.21.03

2. Lina Korsgren, do, 1.21,04

3. Katerina Smutna, Tjeckien, 1.21.07

4. Emma Wikén, Sverige, 1.21.09

5. Laila Kveli, Norge, 1.21.09

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer