Charlotte Kalla och Therese Johaug ställde inte upp. Stina Nilsson hoppar av. Tour de Ski är inne i en dyster trend. Foto: TT Bild

Tour de Skis mardrömssiffror – fler än hälften hoppar av

Publicerad

Sett till antalet åkare som startade och fullföljde Tour de Ski är trenden negativ för tävlingen.
På damsidan lyste stjärnorna med sin frånvaro och i den sista etappen kunde alla världscuppoäng inte ens delas ut. Antalet som kom i mål var nämligen för få.
SVT Sports expert tycker att det behöver vidtas åtgärder:
– Att det skrivs in i kontrakten att de måste åka, säger Mathias Fredriksson.
– Det är klart att det inte är positivt, säger den svenska förbundskaptenen Rikard Grip till SVT Sport.

Det har varit ett av Tour de Skis mest omtalade ämnen. Först stjärnorna, Therese Johaug, Charlotte Kalla och Ebba Andersson, som valde att inte ställa upp. Och sedan alla som hoppade av allt eftersom – till exempel Stina Nilsson på damsidan och Emil Iversen på herrsidan.

Stor kritiker inför var Martin Johnsrud Sundby.

– Han har en poäng där Martin. Det är ju fler som ser Tour de Ski än som ser VM på tv, säger Mathias Fredriksson.

Alla som tog sig i mål fick VC-poäng

Och när Touren nu är avslutad går det att summera hur det egentligen blev.

På herrsidan startade 105 åkare den första etappen. Endast 44 stycken startade den sista. 58 procent hoppade alltså av.

På damsidan kom 75 till start på den första etappen. 27 till den sista – där kunde inte ens alla världscuppoäng (de 30 första får poäng) delas ut. Hela 64 procent hoppade av.

”Värre att de bästa inte är med”

– Att folk hoppar av får man nog räkna med. Det är tufft, men förutom några undantag, är det de som ligger långt efter, fortsätter Fredriksson.

– Det är värre att de bästa inte är med från början.

Och enligt Fredriksson är det framförallt ett svenskt-norskt problem. Från länder längre söderut ställer de flesta upp. Men experten har en lösning på det problemet.

Grip: ”Det är klart att det inte är positivt”

– Det är Sverige och Norge som måste sätta sig ner och prata om och med sina åkare. Att det skrivs in i landslagskontrakten att de måste åka.

Den svenska förbundskaptenen Rikard Grip tycker man kan se det på olika sätt.

– Det är klart att det inte är positivt, det är ju ett fantastiskt fönster under den här perioden, att visa upp sporten, säger han till SVT Sport.

– Men jag tycker också i år, om man tittar på herrsidan, att det är det bästa startfältet någonsin, fortsätter han.

Stor press på norrmän

En teori till att åkare avstår eller hoppar av är att Tour de Ski riskerar en toppform till VM. Norske åkaren Sindre Björnetad Skar, som hoppade av i fredags, har en förklaring till varför just norska åkare nobbar att fullfölja touren.

– Jag tror inte folk förstår vilken press vi norrmän är under. Åkarna från andra nationer kan välja och vraka mellan vilka distanser de vill åka på VM, medan jag och många andra måste prestera om två-tre veckor för att ens få åka VM, sade Skar till Expressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer