Foto: Bildbyrån

Ebba Andersson vinner guld i tremilen – hennes andra i VM

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Andersson är nya distansdrottningen.

25-åringen segrade i tremilen i överlägsen stil och tog sitt andra VM-guld när det blev dubbelt blågult på pallen.

– Jag är så himla glad, säger guldmedaljören till SVT Sport.

För första gången hittills har en svensk vunnit tremilen i skid-VM. Och Ebba Andersson, som blev fyra på tremilen 2021, gjorde det via en uppvisning. Efter knappt halva loppet i slovenska Planica satte 25-åringen ett tempo som ingen av konkurrenterna kunde svara på. Andersson åkte in jublandes på skidstadion hela 53 sekunder före tvåan.

– Att redan i stadionområdet få känna att jag är världsmästare, det är inte ofta man får känna det, säger Ebba Andersson till SVT Sport.

SE KLIPP: Här firar Ebba Andersson med fansen efter VM-guldet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ebba Andersson firades av fansen efter VM-guldet på tremilen Foto: SVT

– Jag är så himla glad över hur jag lyckas fullfölja min plan och att kropp och knopp var med där ute. Och sedan i tillägg till det så har jag verkligen fantastiska förutsättningar med bra skidor från start och vid skidbytet. Och att få vinna med superväder och alla som hejade där ute.

Du avgjorde tidigt. Var det planerat?

– Planen var att höja farten ute i långbacken på varv nummer två. Men jag var kanske inte beredd på att jag skulle få en lucka så tidigt som jag fick. När jag väl fick det utan att riktigt tryckt på gasen då var det bara att fortsätta med fullt fokus framåt.

VM-brons till Frida Karlsson

Norskan Anne Kjersti Kalvå knep silvret precis framför bronsmedaljören Frida Karlsson, och bakom Karlsson så slutade dessutom Linn Svahn fyra. Och just fyra medaljer tog Ebba Andersson totalt i VM. Förutom guldet på tremilen vann hon i skiathlon och tog brons i såväl stafett som i tio kilometer.

– Jag har det jobbigt från start, så jag är egentligen supernöjd att jag ändå vinner kampen mot mig själv, säger Karlsson.

Nytt svenskt medaljrekord

Dagens framgångar gör att detta VM är Sveriges mest guld- och medaljrika. Tidigare rekordet på nio medaljer från VM i Falun 2015 var redan tangerat, nu har den blågula truppen knipit elva.

– Det är stort. Det är tjejerna som har tagit alla, man hade önskat att killarna fick bidra lite. Å andra sidan säger det hur bra damlag vi har. Fyra guld och elva medaljer är riktigt bra såklart, säger landslagschef Anders Byström.

Sveriges mest medaljrika VM

1. VM 2023 i Planica (fyra guld, tre silver, fyra brons – elva medaljer)

Guld: Jonna Sundling (sprint), Ebba Andersson (skiathlon), damsprintstafett (Emma Ribom, Jonna Sundling), Ebba Andersson (30 km)

Silver: Emma Ribom (sprint), Frida Karlsson (skiathlon), Frida Karlsson (10 km)

Brons: Maja Dahlqvist (Sprint), stafett (Emma Ribom, Ebba Andersson, Frida Karlsson, Maja Dahlqvist), Ebba Andersson (10 km), Frida Karlsson (30 km)

2. VM 1987 i Oberstdorf (Tre guld, två silver, tre brons – åtta medaljer)

Guld: Thomas Wassberg (30km), Marie-Helen Westin (20km), Herrstafett (Erik Östlund, Gunde Svan, Thomas Wassberg, Torgny Mogren)

Silver: Thomas Wassberg (15km och 50km)

Brons: Christer Majbäck (30km), Torgny Mogren (50km), Damstafett (Magdalena Wallin, Karin Lamber-Skog, Annika Dahlman, Marie-Helene Westin)

3. VM 1989 i Lahtis (Tre guld, två silver, två brons – sju medaljer)

Guld: Gunde Svan (15km och 50km), Herrstafett (Christer Majbäck, Gunde Svan, Lars Håland, Torgny Mogren)

Silver: Torgny Mogren (15km och 50km)

Brons: Lars Håland (15km), Christer Majbäck (30km)

4. VM 2015 i Falun (Två guld, fyra silver, tre brons – nio medaljer)

Guld: Charlotte Kalla (10km), Johan Olsson (15km)

Silver: Stina Nilsson (Sprint), damsprintstafett (Ida Ingemarsdotter, Stina Nilsson), damstafett (Sofia Bleckur, Charlotte Kalla, Maria Rydqvist, Stina Nilsson), Herrstafett Daniel Rickardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner, Calle Halfvarsson)

Brons: Charlotte Kalla (Skiathlon och 30km), Johan Olsson (50km)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.