Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Guld till Simen Hegstad Krüger. Foto: TT

Norsk fyrling i skiathlonen men Kläbo besegrad

Uppdaterad
Publicerad

Efter gårdagens överlägsna vinst i sprinten talades det om att Johannes Hösflot Kläbo skulle kunna vinna allt vid VM i Planica. Den förhoppningen sprack redan på skiathlonen över 30 km. Den norska landsmannen Simen Hegstad Krüger stod i särklass när Kläbo fick nöja sig med silvret i en norsk fyrling.

– Jag har drömt om det här, jag har saknat det här guldet, säger Hegstad Krüger till SVT Sport.

Han visste att den tuffa banan skulle gynna honom.

– Jag såg att vi fick en lucka, sedan var det bara att köra på, inte se tillbaka och hoppas att det skulle hålla hela vägen. Jag kände mig inte säker men var tvungen att gå för det. Först när jag såg målet var jag säker och kunde njuta, säger Hegstad Krüger.

Kläbo spurtade ifrån Sjur Röthe på upploppet. De norska herrarna gjorde som de svenska sprintdamerna i går och tog en fyrling. Pål Golberg blev fyra. William Poromaa var närmast att utmana den norska dominansen och slutade femma efter att ha fått stryk av Golberg i spurten.

– Det var ett tufft lopp och tungt före, en seg tremil där det blev stora avstånd. Det känns bra med ett silver och kroppen känns bra, säger Hösflot Kläbo till SVT Sport.

”Inget bättre sätt att slå tillbaka på”

Kläbo släppte flera gånger uppför på den avslutande fristilen men kunde gå ikapp Röthe och säkra silvret även om han inte kunde hota Hegstad Krüger som dansade fram.

– Det betyder fantastiskt mycket för Simen. Det finns några som menar att han inte borde fått starta här. Det finns inget bättre sätt att slå tillbaka på, säger den norska landslagschefen Eirik Myhr Nossum till NRK.

Ryckte med sju kilometer kvar

Med sju kilometer kvar ryckte Hegstad Krüger ifrån Röthe i de tunga uppförsbackarna och grundlade sin seger, avståndet ökade bakåt.

Strax efter skidbytet vid 15 km hade Hegstad Krüger, OS-mästare på distansen 2018, och Sjur Röthe, världsmästare 2019, gått loss. Kläbo såg faran och trampade ifrån William Poromaa som han åkte med och såg till att det blev en norsk trippel längst fram.

Topp fem herrar skiathlon 30 kilometer VM i Planica:

1. Simen Hegstad Krüger, 1:09.40,3

2. Johannes Hösflot Kläbo, +12,2

3. Sjur Röthe, +14,1

4. Pål Golberg, +45,9

5. William Poromaa, +46,4

Övriga svenskar:

6. Calle Halfvarsson, +1.14,2

11. Jens Burman, +2.00,2

32. Eric Rosjö, +5.34,0

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.