Sjur Röthe Foto: Bildbyrån

Tung svenskdag när Norge glänste

Publicerad

Norge, Norge, Norge, Norge.
Den rödblåvita dominansen var total i första etappen i Ski Tour.
Sjur Røthe vann och Jens Burman blev bäste svensk på 20:e plats på 15 kilometer fritt i Östersund.

Ännu tyngre gick det för Calle Halfvarsson. Skidstjärnan har störts av en inflammerad tarm inför den nya touren och efter att ha gått i mål som 45:a berättade han att han dessutom känt sig krasslig.

– Jag har varit på gränsen om jag är frisk eller sjuk och varit tveksam. Det här var en chansning. Vi får se om det håller till i morgon och om jag kan fortsätta touren eller inte, säger Halfvarsson till SVT.

Inför tourpremiären, 15 kilometer fritt i Östersund, berättade 30-åringen att han kan tvingas operera bort en del av tarmen efter säsongen för att få bukt med magproblemen.

Han genomgick en ny undersökning så sent som i tisdags och i dag, lördag, stod han på startlinjen på hemmaplan.

Rasade i fältet

Det blev ingen lyckad resa.

Halfvarsson inledde helt okej, var bäste svensk på 13:e plats efter 2,6 kilometer men tappade sedan successivt. Halvvägs in i loppet hade 30-åringen tappat till 48:e plats – minuten efter täten.

I mål var han 45:a och sjätte bästa svensk.

Efteråt försökte han sätta ord på hur tankarna gick under loppet.

– Man vill bara kliva av. Jag fick höra en mellantid på andra varvet, jag trodde jag hörde fel, men det var något om att jag låg på 40:e plats. Man vill bara bryta, men det är bara att kämpa vidare. Det finns en förhoppning att man kanske vaknar till liv de kommande dagarna, säger Halfvarsson till SVT.

”Finns ingen mening”

Samtidigt öppnar han för att bryta touren.

– Om det inte blir bättre finns det ingen mening att åka. Det finns ingen mening att vara nere och harva på de här placeringarna. Samtidigt vill jag tävla, det är det här man har tränat för hela sommaren och då kämpar man vidare, säger Halfvarsson, som ändå tror på start i söndagens jaktstart.

– Det tror jag.

I tourpremiären blev det helnorskt längst fram. Sjur Røthe vann 1,7 sekunder före Simen Hegstad Krüger och ytterligare 14,9 före Finn Hågen Krogh. Martin Johnsrud Sundby blev fyra och ryske förhandsfavoriten Alexander Bolsjunov femma.

Touren fortsätter med 15 kilometer klassisk jaktstart i morgon söndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer