Veronika Stepanova och Alexander Bolsjunov är två av idrottarna som Ukraina vill stoppa. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ukrainas lista – vill straffa de ryska idrottarna

Uppdaterad
Publicerad

Personliga sanktioner mot ryska idrottare som stöttar Vladimir Putin.

Det är något Ukrainas riksdag jobbar med att införa, och just nu finns en lista på 56 idrottare som man svartlistar.

Däribland längdskidåkarna Alexander Bolsjunov och Veronika Stepanova.

Olha Saladukha är tidigare världsmästare i tresteg och numera politiker i Ukrainas riksdag, Verkhovna Rada. Hon leder nu arbetet med att sätta upp en lista på ryska idrottare som de anser vara ”Putinistiska” genom att ”ha deltagit i massevenemang som är syftade till att rättfärdiga Rysslands krig mot Ukraina”.

– Ukraina kommer att insistera på att det införs idrottssanktioner ända tills den sista soldaten har lämnat Donetsk, Luhansk, Krim, Mariupol och Berdjansk, skriver Olha Saladukha i en kommentar till den ukrainska tidsskriften Pravda.

Även Legkov på listan

På listan som tagits fram finns just nu 56 personer från många olika sporter – däribland de olympiska guldvinnarna i längdskidor Alexander Bolsjunov och Veronika Stepanova.

Bolsjunov hamnade på listan för att han deltog på Luzhniki-stadion för att markera annekteringen av Krim i mars. Även hans två av hans lagkamrater från stafettguldet i Peking Denis Spitsov och Aleksej Tsjervotkin finns med på listan, precis som femmilsvinnaren från OS 2014 Alexandr Legkov. Listan kan komma att växa.

Vill se livstidsavstängning

Saladukha menar att rekommendationerna från IOK om att neka ryska och belarusiska idrottare inte räcker. Ukraina vill se till att individerna drabbas hårdare, bland att genom frysta pengar, förbud av överföring av pengar, förbjuden inresa eller rätt att utnyttja utländsk egendom.

Ukrainas riksdag önskar att utövare som stöttat Putin ska fråntas rätten att tävla i Europa och att idrottare som aktivt har stöttat kriget ska stängas av på livstid. Samma sak gäller belarusiska idrottare som stöder Aleksandr Lukasjenkos regim.

– Personliga sanktioner skulle vara en allvarlig varning till ryska och belarusiska aktörer som ännu inte har stöttar kriget, menar Saladukha.

Personerna på listan behandlas nu i olika utskott i riksdagen innan nationella säkerhets- och försvarsrådet kommer att bedöma och besluta vem som ska straffas.

Experten: ”Så påverkas Ryssland av idrottens bojkott”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vladimir Putin och längdstjärnan Veronika Stepanova efter OS, i Kreml. Foto: Bildbyrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.