Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alexander Ovetjkin och Vladimir Putin är vänner. Nu förklarar Rysslandexperten Bo Petersson vilka konsekvenser ett avståndstagande kan få. Foto: Bildbyrån.

Ovetjkin jagar NHL-rekordet – vägrar ta avstånd från Putin

Publicerad

Rysslands hockeystjärna Alexander Ovetjkin är Washington Capitals stora affischnamn.

Samtidigt har han en personlig relation med Putin – och vägrar ta avstånd fån kriget.

– Om Ovetjkin offentligt tar avstånd från kriget, så kan det förmodligen komma efterräkningar gentemot hans familj och egendomar i Ryssland, säger Rysslandsexperten Bo Petersson.

Alexander Ovetjkin, 37, jagar Wayne Gretzkys omöjliga rekord på 894 mål i NHL. Under årets säsong har ryssen gjort två mål på de inledande fyra matcherna och står i skrivande stund på totalt 782 stycken, 112 mål kvar till Gretzkys notering.

– Om olyckan är framme, så kan det stoppa upp det, men han kommer fortsätta att göra samma saker i några år till, så möjligheterna att slå det här rekordet finns absolut där, säger SVT Sports expert Håkan Loob.

Relationen med Putin: ”Allmänheten här bryr sig inte”

Ovetjkin är en superstjärna i Washington Capitals, och klubben marknadsför sina matcher som Ovetjkins jakt på Gretzkys målrekord. Samtidigt bedriver president Vladimir Putin krig mot Ukraina. Samma Putin som Ovetjkin har en personlig relation till och bland annat fick en bröllopspresent av när han gifte sig.

Aftonbladets korrespondent i New York, Per Bjurman, som skriver mycket om hockey, menar att det hela inte är en så stor grej i USA.

”Tyvärr är det inte alls så mycket snackis som det borde vara, allmänheten här bryr sig inte tillnärmelsevis lika mycket om kriget som man gör i Europa”, skriver han i ett mejl till SVT Sport.

Bo Petersson, proffesor i statsvetenskap vid Malmö Universitet och Rysslandexpert, menar att Ovetjkins personliga relation med den ryska presidenten är välkänd i såväl Ryssland som i väst.

– Och det gör det förmodligen svårare för Ovetjkin att retirera från den ståndpunkt som han har intagit, säger han till SVT Sport.

Experten: “Livet skulle bli svårare för hans anhöriga”

På sin profilbild på Instagram poserar han med den ryske presidenten. Den amerikanska hockeyjournalisten Emily Kaplan har avböjt intervju med SVT Sport, men har i en podcast från ESPN tidigare berättat att Washington Capitals bett Ovetjkin att ta bort den. Något han inte gjort och som kan ha sina förklaringar, enligt Bo Petersson.

– Vladimir Putin har ett långt minne som bland annat visade sig med Skripal (rysk ex-agent som förgiftades 2018 och av Putin har kallats för landsförrädare) i Storbritannien här om året. De som han betraktar som förrädare, ger han inte mycket för. Den inställningen skulle kunna borga för att om Ovetjkin offentligt tar avstånd från kriget, så kan det förmodligen komma efterräkningar gentemot hans familj och egendomar i Ryssland, säger han.

Vilka konsekvenser skulle det kunna vara?

– Det är snarast det att livet skulle bli svårare i vardagen för hans anhöriga, privilegier som givits tas bort, attraktiva utbildningar och sådant, säger Bo Petersson.

SVT Sport har sökt både NHL och Washington Capitals och ett antal amerikanska journalister som avböjt eller valt att inte återkomma.

SVT SPORTS EXPERT HÅKAN LOOB OM OVETJKINS SITUATION

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Håkan Loob om Alexander Ovetjkin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senaste avsnittet på SVT Play