Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Eliaschs besked om ryska åkare i världscupen: ”Det är rätt väg att gå” Foto: Bildbyrån

Veronika Stepanova om Fis beslut: ”Hyckleri”

Uppdaterad
Publicerad

Ryska åkare är fortsatt avstängda från internationella längdskidtävlingar – det meddelade Internationella Skidförbundet i helgen.

Nu rasar olympiamästarinnan Veronika Stepanova, 21, mot beslutet.

– Det är inget annat än hyckleri, påminn mig när idrottare från Israel eller USA stängdes av, och för vad, säger hon till SVT Sport.

I lördags kom Internationella Skidförbundets (FIS) beslut att inte låta ryska eller belarusiska åkare tävla i världscupen kommande vinter på grund av Putins krig mot Ukraina och Belarus deltagande i det samma.

– Vi har beslutat oss för att följa IOK och deras rekommendationer. IOK och deras stadga säger att vi som olympiska sporter ska ”promota” fred genom sport och det är jätteviktigt, sa den svenske Fis-chefen Johan Eliasch.

Idrott och politik

Veronika Stepanova, 21, gjorde stora framsteg förra säsongen. Hon spurtade bland annat ned det svenska och norska laget på världscupstafetten i Lillehammer. Samma sak gjorde hon på OS i Peking, till ryskt guld i stafetten. Hon reagerar starkt på beslutet.

– Det som motiverar mig att fortsätta argumentera mot avstängningen av ryska idrottare är en känsla av orättvis behandling från cheferna inom den internationella idrotten. Det är inget annat än hyckleri, påminn mig när idrottare från Israel eller USA stängdes av, och för vad, säger hon till SVT Sport.

“Det där lät inte som en fråga..”

Längdstjärnan – som i somras fick hård kritik efter att hon hyllat den ryske presidenten Vladimir Putin –  fortsätter:

– Inte för att de borde blivit avstängda, idrott ska bygga broar mellan folk, inte splittra. Planeten är för liten för att bygga murar, Ryssland kommer inte sluta vara en av Sveriges närmaste grannar, ni måste börja acceptera oss precis som vi accepterar er.

Har du ändå någon förståelse för att ryska skidåkare är avstängda på grund av kriget mot Ukraina?

– Det där lät inte som en fråga, mer som ett ställningstagande. Jag har läst vad FIS skrev i deras uttalande angående förlängningen av avstängningen, det är deras ståndpunkt och det är det jag får förhålla mig till, säger hon avslutande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet