Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Eliasch berättar att Fis följer IOK:s beslut. Foto: SVT/Bildbyrån

Johan Eliasch om beslutet att fortsätta porta ryssar

Uppdaterad
Publicerad

Svenska längdstjärnor hotade med bojkott om ryska och belarusiska åkare skulle välkomnas tillbaka kommande säsong.

Men någon ändring blev det aldrig.

– Att följa IOK:s riktlinjer är bäst väg att gå, säger Fis-ordföranden Johan Eliasch till SVT Sport.

Tidigare i höst har såväl internationella skidförbundets (Fis) generalsekreterare Michel Vion samt Thomas Bach, ordförande i Internationella olympiska kommittén (IOK), öppnat för ett återinträde av ryska och belarusiska idrottare i tävling.

– Vi måste se över när vi kan utföra vårt uppdrag igen, att ha alla tillbaka och under vilket format. Det handlar om att få idrottare med ryskt pass som inte stödjer kriget tillbaka till tävlingarna, sa Bach.

Starka svenska reaktioner

Uttalandena möttes av starka reaktioner och de svenska skidstjärnorna hotade med bojkott.

– Det är skamligt, det är inte okej. Så länge som Ryssland för krig mot Ukraina måste vi ta avstånd från det och inte välkomna ryska deltagare, sa Linn Svahn bland annat.

Men i dagarna stod det klart att ryssar och belarusier fortsatt är avstängda.

När SVT Sport träffar Johan Eliasch, ordförande i Fis, i samband med alpina premiären i Sölden säger han att de väljer att följa IOK:s riktlinjer.

”Beslutat oss för att följa IOK”

– Det är en tuff fråga. Vi har beslutat oss för att följa IOK och deras rekommendationer. IOK och deras stadga säger att vi som olympiska sporter ska ”promota” fred genom sport och det är jätteviktigt. Därför är vår policy att ryssar och belarusier inte får delta i våra tävlingar, säger han.

IOK:s Thomas Bach sa i ett tal förra veckan i Seoul att Rysslands invasion av Ukraina, med stöd av Belarus, är ett ”fördjupat brott på den olympiska agendan”. Enligt Inside the games sa han då att sanktionerna mot länderna och deras regeringar ska kvartstå.

SE MER: Hör svenska landslagsåkarna om eventuella VM-bojkotten (11 oktober 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.