Rikard Grip uppges ha fått sparken från längdskidlandslaget. Foto: TT/Bildbyrån

Uppgifter: Rikard Grip fick sparken

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska skidlandslaget har haft ett turbulent halvår. Fyra högt uppsatta chefer har lämnat och nu kommer Expressen med uppgifter kring den förre landslagschefen Rikard Grips avsked.
Enligt Expressen fick Grip sparken av den dåvarande längdchefen Johan Sares.

Rikard Grip hade varit verksam i det svenska längdlandslaget i tio år när det, den 29 mars i år, kommunicerades ut att Grip skulle lämna. Enligt pressmeddelandet så skrevs det att ”nu väljer han att lämna sitt uppdrag som landslagschef”.

Enligt den dåvarande längdchefen Johan Sares skulle avskedet skett efter ett gemensamt beslut. Nu kommer Expressen med nya uppgifter i fallet.

Enligt tidningen fick Grip sparken med omedelbar verkan av Johan Sares, uppgifter som enligt Expressen är underbyggda av flera av varandra, oberoende källor.

– Det var en person som tog ett beslut att Grip inte skulle vara kvar. Utan att kolla upp det med så många.

Och den personen var Johan Sares?

– Ja, säger en av källorna till Expressen.

”Det som påstås av Expressen faller på sin egen orimlighet”

Johan Sares dementerar Expressens uppgifter.

– Det som påstås av Expressen faller på sin egen orimlighet. Ingen chef på förbundet kan egenmäktigt avskeda en medarbetare om så skulle vara. Uppgifterna är direkt felaktiga och går helt mot SSFs (Svenska Skidförbundet, reds. anm.) principer och definitivt mot den upplevelse jag själv har från Rikards avslut i längdlandslaget, skriver Johan Sares i ett sms till SVT Sport.

Rikard Grips avsked följdes av att ytterligare tre chefer i landslaget lämnade. Sares själv lämnade i maj, vallachefen Urban Nilsson lämnade bara drygt två veckor senare och sedan i augusti sparkades Rikard Grips ersättare, Jonas Peterson efter drygt fyra månader på sin post.

Rikard Grip själv ger inga definitiva besked kring avslutet i landslaget.

– Av respekt till alla aktiva och ledare som jobbar kring längdlandslaget i dag så vill jag inte kommentera det som har hänt. Jag vill att de får lugn och ro, och får fokusera fullt ut på den kommande skidsäsongen, säger Grip till Expressen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer