Anders Niemi, vallachef, håller inte med om kritiken. Foto: Bildbyrån

Vallachefen Anders Niemi: ”Vi har hållit en hög nivå”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports expert Mathias Fredriksson tycker att det nya vallateamet presterat sämre än tidigare år.

Vallachefen Anders Niemi menar däremot att nivån varit i paritet med tidigare säsonger.

– Vi har hållit en hög nivå, säger Niemi i Vinterstudion.

I lördags var det en nattsvart dag för de svenska längdherrarna. Bäst blev Daniel Richardsson på 26:e plats och efter loppet var SVT Sports expert Mathias Fredriksson kritisk till svenska vallateamet.

Jens Burman, som blev 29:a, bekräftade att skidorna inte var på topp.

– Det gick tungt i dag. Jag kände mig pigg, men har man inga bra grejer under fötterna är det svårt att göra bra lopp, sa han till SVT Sport.

I somras skedde det flera förändringar i vallateamet. Bland annat slutade vallachefen Urban Nilsson och under sommarmånaderna – som är en viktig testperiod – stod landslaget utan vallachef. Först i slutet av augusti blev det klart att Anders Niemi tar över.

– Vi har även tre nya vallare. De har börjat komma in arbetet mer och mer, och det är små steg hela tiden till det bättre, säger Niemi.

Missat för mycket

Mathias Fredriksson utvecklade sin kritik i Vinterstudion under söndagen.

– Man tappade många månader med viktigt arbete. Framför allt är sommaren en tid då man plockar ut skidor. Nu började man ganska sent då vallachefen blev klar i augusti, och det är inte önskvärt, säger Fredriksson och fortsätter:

– Sedan har det inte varit katastrof. Men jag tycker att vallateamet missat några gånger för mycket. I sprint har det varit bra, men det är framförallt på distansen som man missat några gånger för mycket.

Att det nya vallateamat skulle presterat sämre än tidigare år håller vallachefen Anders Niemi inte med om.

– Jag tycker att vi har hållit en hög nivå som vi gjort senaste åren med en hög lägstanivå och några toppar också, säger han.

Jens Burman: ”Inga bra grejer under fötterna”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.